IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разминават ли се очакванията на чужденците с реалността в България?

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната

12:24 | 21.09.18 г. 2
Разминават ли се очакванията на чужденците с реалността в България?

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на немско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България. Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от десет години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", коментира финансистът Мика Зайкова по Вulgaria ON AIR.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По думите му, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", смята журналистът.

Какви са перспективите за живот пред чужденците?

Вижте повече във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Едното е свързано с другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
По принцип, това е по големият проблем(инфраструктура, администрация, сигурност, върховенство на закона) у нас, а не толкова, че вземаме прекалено малко и няма пари за ляп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още