IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията на зелена територия

Пазарите са в очакване на новините от Федералния резерв

19:36 | 26.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха сесията в сряда на зелена територия, като във фокуса на пазарите е очакваното решение на Федералния резерв в САЩ за паричната политика на страната, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от 0,29%, но отделните сектори се движеха в различни посоки.

Ресурсният сектор беше големият губещ за деня със спад от 1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна макар и с минималните 0,04%. Германският показател DAX се повиши с 0,09%, а на борсата във Франция измерителят CAC 40 прибави 0,61% към стойността си.

Германският производител на автомобили Daimler беше сред най-губещите в сряда, но в крайна сметка акциите му успяха да поскъпнат с 0,26%. Компанията обяви по-рано днес, че ще назначи първият си мениджър, който няма да е германец. Шведът Ола Келениус ще замени сегашния ръководител на германския автомобилен концерн Дитер Цетче

Междувременно Comcast обяви, че е увеличила дела си в Sky до 36,95%, а Walt Disney и 21st Century Fox потвърдиха, че ще продадат дяловете си в британския телевизионен оператор на Comcast, давайки възможност на американския кабелен оператор да поеме пълен контрол над медийната група.

Пазарите са в очакване на новините от Федералния резерв. Централната банка на САЩ приключва двудневната си среща по паричната политика по-късно в сряда, като анализаторите очакват увеличение с четвърт процентен пункт на основната лихва в страната.

На територията на Европа една от водещите теми продължава да е Brexit. Премиерът на Великобритания Тереза Мей коментира в началото на седмицата, че нови избори в разгара на преговорите за излизане от Европейския съюз не са от национален интерес. Лидерите от ЕС и Мей заявиха, че искат през октомври да има постигнато споразумение за Brexit и през ноември то вече да бъде финализирано. Проблемът е, че британският министър председател е подложен на огромен натиск и в собствената си страна по отношение на преговорите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още