IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Недоволните от търговата цена за "Свилоза" да подадат жалба

Тя ще бъде разгледана в срока за произнасяне по регистрираното търгово предложение, твърдят от регулатора

10:41 | 18.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) призовава недоволните от търговата цена за "Свилоза" АД акционери да подадат жалба до регулатора. 

„Няма пречка миноритарните акционери на публичното дружество, които считат, че предложената цена не е справедлива, да подадат жалба в КФН, която ще бъде разгледана в срока за произнасяне по регистрираното търгово предложение“, заявиха от КФН в отговор на питане от Investor.bg във връзка с търговото предложение към акционерите на базирния в Свищов производител.

В петък, 12 октомври 2018 г., в КФН е регистрирано търгово предложение от А.Р.У.С. Холдинг АД за закупуване на акциите на останалите акционери в Свилоза АД. Срокът за произнасяне на КФН по търговото предложение е 20 работни дни. 
КФН разглежда търговото предложение, като прави преценка относно пълнотата и законосъобразността на изложената в него информация, включително по отношение на използваните от търговия предложител методи за определяне на цената, които следва да отговарят на изискванията на Наредба № 41.
При установяване на непълноти и несъответствия в съдържанието на регистрираното търгово предложение, включително по отношение на начина на изчисляване и формиране на цената, КФН може да наложи временна забрана за публикуване на търговото предложение и да изиска отстраняването им.
След регистриране на коригирано търгово предложение, КФН следва да се произнесе в срок от 10 работни дни, като при наличие на съществени непълноти и несъответствия в съдържанието на коригираното търгово предложение, може да наложи окончателна забрана за публикуването му. 
Дотогава не могат да се коментират елементи от предложението
.”, гласи писмото на КФН до Investor.bg.

Междувременно акционери в "Свилоза" АД изпратиха до Investor.bg пълния текст на търговото предложение, който е обявен в офиса на компанията от Свищов. Публикуваме го в оригинал.

В търговото предложение се забелязват няколко интересни момента.

Например през 2021 г. се предвижда рязък спад в приходите на "Свилоза" АД до 135,8 млн. лв., спрямо 155,5 млн. лв. за 2020 г., което е понижение с 13% (записано на стр. 48 от търговото).

Този спад идва от вероятна техническа грешка в търговото предложение. Заложена е по-ниска цена на целулозата за 2021 г., а именно 1 180 лева за тон, спрямо 1 355 лв. през 2020 г., (в обратен хронологичен ред 1 244 лв. през 2019 г., 1 269 лв. през 2018 г. и 1045 лв. през 2017 г.)

От търговия предложител А.Р.У.С са заложили годишен ръст в цената на целулозата от 3,07%, но вместо да добавят тези проценти към цената от 2020 г., която се базира на официални реномирани чуждестранни прогнози, са направили нещо друго. Добавили са няколко пъти (колкото са съответните години) по 3,07% към ниската цена от 2017 г. и така цената през 2021 г. се оказва по-ниска спрямо тази през 2020 г. За да се коригира грешката, трябва очакваното поскъпване на целулозата от 3,07% да се добави към планирате 1 355 лв. за тон през 2020 г.

Така се стига до абсурдната ситуация да се очаква оперативната печалба за 2021 г. и следващите години да е 8-9 млн. лв. спрямо почти 30 млн. лв. за 2018 г. (от които 19 млн. лв. за първото полугодие и рязък спад до 10 млн. лв. за второто полугодие). За 2020 г. например е прогнозирана печалба от 28,5 млн. лв., поради което буди недоумение резкият спад за 2021 г.

Всъщност публична тайна е, че подобни методи на дисконтираните парични потоци (ДПП) се правят отзад напред. Първо се решава какъв резултат иска да се постигне като крайна оценка на акция, а след това данните се натъкмяват в таблица, така че да се получи резултатът. Друг начин "за играене" с показателите е например рязко увеличение на инвестициите, с което се намалява нетния паричен поток, влизащ в ДПП анализа.

Друга неточност в търговото предложение е липсата на очаквани приходи от продажба на въглеродни емисии въпреки значителните инвестиции в електроцентрала на биомаса. Записаните очаквани приходи от въглеродни емисии са нула, въпреки че в сайта на "Свилоза" АД пише, че с новата централа ще бъдат спестени по 400 000 тона въглеродни емисии (C02) годишно.

Дружеството твърди, че не е използван метода на дружествата аналози, защото аналозите произвеждат и хартия, а не само целулоза (както Свилоза). В случая може да се дискутира дали аргументацията е добра, защото целулозата е основна суровина при производството на хартия. Тоест, има силна корелация между цената на целулозата и хартията и тенденциите при "Свилоза" АД ще са близки с тенденциите при производителите на целулоза и хартия. Според мнения във Коментари на Investor.bg оценка според дружествата аналози би довело до по-висока оценка от 4,7 лв. за ценна книга.

Вече писахме и, че основният собственик на А.Р.У.С Холдинг АД Красимир Дачев вероятно контролира още 4% чрез Свилоза 2000 АД и Екотекника ЕООД, които не е включил като търгови предложители и това предрешава резултата от търговото предложение.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Айде да гонят Михаля хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още