Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Владислав Панев: Листването на големи компании ще установи реалната им оценка

Купувачите на имоти трябва да имат план Б и да са в готовност за по-високи месечни вноски, посочи финансовият експерт

0
 
3
 
5
red6 до: vankata89
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Точно това ти казвам и аз - идеята е добра, но реално реализацията в БГ може да се окаже скандална. Реално трябва да се направи един копи-пейст на добрите практики и толкова. Когато имаш инвеститори то те ще правят един допълнителен контрол, понеже... това е изключително в техен интерес.
0
 
8
 
4
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
В щатите има някакъв закон като минеш определн процент собственост за някоя банка и държавата ти стъжнява живота с бюрократични пречки това беше и причината Бъфет да продава акции на въпросната банка.

Berkshire Hathaway is dumping 9 million shares of Wells Fargo worth around $480 million in order to get around possible Federal Reserve regulations

В русия държавата си държи по - големия процент от монополистите като gazprom и си прибира дивидентите.

Само ние сме по - католици от папата и държим да си продадем активите за стотинкии след това да попаднат в ръцете на един или няколко човека и никой да не може да им каже нищо :D.

В щатите и културата им е друга. Да бъде една корпорация публична компания е въпрос на чест въпреки че може да се наложи да хвърли някой цент дивидент, а и освен това акционерите са много по - добре защитени като собственоста е разпръсната. Ако някой се опитва да източи дружеството другите акционери веднага ще изритат CEO на събранието на акционерите.
0
 
9
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Май само БФБ е с над 50% участие на държавата всичко друго се продаде на 100% иначе и аз бих бил много доволен да продадът 15 20% от активите си предприятия като АЕЦ Козлодуй например :)
1
 
6
 
2
red6 до: vankata89
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Листване на борсата не значи, че ще се продават 100% от акциите. Едно 10-15-20% да пуснат за продажба и другите да си ги държи държавата. Идеята не е лоша, но реализацията може да се окаже много кепава, по типично български.
1
 
8
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Основният проблем на държавните компании според него е, че “те са ведомства, а не корпорации”. И като се листнат какво. Мажо изкупува акциите и от държавни стават собственост на един човек още по - зле :D. Пример енерготата, солове и соди там я отписаха ама не можаха да изкупят автоматично акциите на хората, свилоза на Краси космонавта сега ще я отпиши. Имаше базик че се обидил като го питали защо е похарчил няколко милион за концерт :D.