IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Рухани: Иран не се страхува от новите американски санкции

Ислямската република започна да предлага суров петрол на частни компании като мярка за неутрализиране на влиянието на санкциите срещу икономиката ѝ

20:58 | 31.10.18 г.
<p>
	Президентът на Иран Хасан Рухани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ройтерс

Иран не се страхува от новите американски санкции, които ще влязат в сила на 4 ноември, заяви президентът на Иран Хасан Рухани, цитиран от Ройтерс.

„Новите санкции, които се очакват, означават нова несправедливост от страна на САЩ“, каза Рухани пред Иранската информационна агенция. 

„Хората трябва да знаят, че страната ни не изпитва страх от американските заплахи“, добави той.

Вашингтон наложи редица санкции срещу Иран през май, след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение, подписано през 2015 г. от администрацията на тогавашния президент Барак Обама.

Целта на взетите мерки от американската страна е да се ограничи ядрената програма на ислямската република чрез сериозен натиск върху производството ѝ на петрол – основен икономически двигател на Иран.

Иранският министър на петрола Биджан Зангане заяви в сряда, че 280 хил. барела петрол са били продадени на енергийната борса в страната и че още 720 хил. барела ще бъдат предложени за продажба.

Страната започна да предлага своята петролна продукция на частни компании като мярка за неутрализиране на влиянието на американските санкции върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още