IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанка Крумова: Цената на ГО трябва да скочи до 6 пъти

Системата бонус малус няма да реши проблемa с недостига на средства за изплащане на обезщетения, твърди експертът по застрахователно право

10:07 | 05.11.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”. Това коментира в ефира на bTV Цветанка Крумова, експерт по застрахователно право и бивш директор на ЗАД „Аремеец“.

Повод за изказването ѝ са промените в Кодекса на застраховането, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Предложените изменения слагат таван на неимуществените обезщетения, които застрахователите могат да изплащат на близки на загинали при катастрофа.

Заради широкия обществен отзвук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените касаят реда и условията за определяне на неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Според Крумова цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. „Ако погледнем статистиката имаме 3800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона”, обясни тя.

 „Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти“, каза още Крумова.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на компаниите за застрахователните компании.

Омбудсманът Мая Манолова също отправи критики към управляващите и начина, по който внасят промените. Според нея не е коректно важни предложения да се внасят с промени между 1 и 2 четене и без обществена дискусия. По думите ѝ извършителят на катастрофата може да бъде осъден да плати голямо обезщетение и така се повдига въпросът защо въобще плаща „Гражданска отговорност”.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 5 години
напротив, даже трябва хлапака да бъде поущтрен, щото е утепал двама капиталисти, богаташи .... разбира се коментара ми е върху хипотетичния ти сценарии, а пък ако е и на половин водка -- паметник! точно до чинията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 2
khao
преди 5 години
а кой закон задължава една застрахователна компания да предлага ГО ? Не предлагайте тази услуга щом сте на загуба и готово :):) ама що ли нещете, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Кой е тоя възможно най-суров начин? Например, хлапак на 20 години изпреварва и блъска в насрещно семейство с две деца. Родителите загиват и какво правим. Съдим хлапака за 2 млн. лева и го вкарваме в затвора, а той с нула дни трудов стаж и какво точно ще допринесе това за оцелелите деца?Представи си сега бащата на висока позиция в голяма компания, майката и тя. С общи доходи от около 15 хил. на месец, на възраст 45 години, т.е. остават им още около 20 години работа. Имаме един недисконтиран паричен поток от 3,600,000 лв. Колко трябва да получат децата сега от хлапака на 20 години?Случаят е хипотетичен, точно затова и на ГО викат застраховка, а не обезщетение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 30
s3
преди 5 години
Ясно е, че никой не иска повишаване или по-точно актуализиране на цената на ГО, но това няма как да не бъде направено. Цената трябва да е по-висока за да се покрият разходите поради повечето щети които се налага да се покриват у нас. Отделно, системата бонус-малус не е много подходяща за нас, по-добре е да продължим със социалната система в момента и всички да плащат по равно за да са по-ниски цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
supertrader
преди 5 години
Застраховките трябва да се премахнат и забранят ! Това е лудост, който направи произшествие трябва да отговаря за това което е сторил по възможно най суровия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Шест пъти ли ... ами шест цирея на *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 0
ceneto
преди 5 години
като се въведе бонус малус, като се повиши контрола на пътя, да не е само за висока скорост и непуснати фарове и тн., като почнат да се плащат глобите - много неща ще се променят, ама засега тия елементарни неща са равносилни на революция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Ейййй нагло племе!Кога ще внедрят тая система, при която джигитите да плащат 6-торно, а ние наполовина?Както казваше навремето моя ротен командир в казармата:- Ние пушачите сме много мръсно племе.- Българина се оправя само, като му бръкнеш в джоба!6-торно увеличение и ПАДАТ:Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Що направо не ми вземете колата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Нещо друго не искат ли застрахователите Цените на застраховките са достатъчно високи и във застрахователните компании влизат милиарди Някои обикновен човек опитал ли се е да получи застраховка от застраховател Имате ли си идея какво представлява това Държавата да затегне контрола над застрахователите и да следи какво влиза и излиза през тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още