IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ завърши изграждането на морския участък на „Турски поток“

Очаква се газопроводът да влезе в експлоатация до края на 2019 г.

16:34 | 19.11.18 г. 3
<p>
	Руският президент Владимир Путин (ляво) и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (дясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин (ляво) и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (дясно). Снимка: Ройтерс

Изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море, по който ще се транспортира природен газ от Русия към Турция, е приключило, заяви членът на управителния съвет на „Газпром“ Олег Аксютин, цитиран от руската агенция Интерфакс.

Според главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер газопроводът ще бъде въведен в експлоатация до края на 2019 г. 

Милер направи извънредно видео включване по време на срещата между руския държавен глава Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, където двамата лидери обсъдиха напредъка по строежа на газопровода.

Директорът на "Газпром" в момента се намира на борда на кораба "Пионерски дух", който поставя тръбите по дъното на Черно море.

Отсечката, която минава по морското дъно, е с обща дължина от 1820 км, съобщават от руската медия "Ведомсти".

Въвеждането в експлоатация на „Турски поток“ ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще се превърне във важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви Владимир Путин.

Според него активирането на газопровода ще позволи на двете страни да разширят своето сътрудничество в газовата сфера и ще обезпечи общоевропейската енергийна сигурност.

ТП ТП

Путин подчерта, че проектът „Турски поток“ не е насочен срещу никого, а показва умението на страните да защитават националните си интереси.

„Подобен род проекти като този не са насочени срещу интересите на никоя друга страна и имат съзидателен характер“, добави още руският държавен глава.

За да започне да функционира газопроводът, остават да бъдат завършени приемната компресорна станция и сухопътната част в Турция, като работата по тяхното изграждане "продължава по график", заяви Милер.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 5 години
еййй, не се наяде ... пак гладен !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Де е Стоенчо Петров , да се изтропа по въпроса ... ако не е ударил две ментета вече ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още