IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са предимствата за дружествата от листването им на БФБ?

Българска фондова борса има именно нуждата от повече нови дружества, посочва Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit

09:17 | 15.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В България няма достатъчно фондове, които да подкрепят развитието на компаниите. Така се стига до момент, в който финансиране за растеж на дадено дружество няма. В такъв случай листването на борсата се оказва най-правилният вариант. Това мнение изрази Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Софрониев отбеляза, че Българска фондова борса (БФБ) има именно нуждата от повече нови дружества.

„За да бъде успешна БФБ и да има ликвидност, са необходими повече нови компании. Голям процент от листнатите в момента са там, не защото искат, а по линията на масовата приватизация”, посочи още той.

Според госта публичният статут на дадена компания може да ѝ бъде полезен с набирането на капитал, повишаването на разпознаваемостта ѝ, както и с увеличение на доверието към нея от партньорите ѝ в чужбина.

Привличането на нови клиенти и вариантите за реклама са други предимства, които листването на борсата може да донесе на фирмите, отбеляза той.

Софрониев смята, че няма точен етап за ориентирането на дадено дружество към борсата.

„Няма определено време, в което една компания трябва да стане публична. Това по-скоро може да се случи в момент, в който тя има нужда от финансиране за развитието си, но не може да го осигури”, заяви той.

Повече от разговора може да откриете във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
Картинка създадена от мен по - случея дано *** не я изтрият :D. http://i.imgur.com/ZteVO7g.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още