IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone спира временно интегрирането на оборудване от Huawei

Телекомът ще изчака китайската компания да реши проблемите си

14:58 | 25.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, заяви, че слага на “пауза” интегрирането на оборудване на Huawei в своите основни мрежи, докато западните правителства изразяват притесненията си за дейностите на китайската компания, предава Ройтерс.

Huawei е изправена пред все по-големи подозрения дали компанията не шпионира за китайското правителство. Тя отрича тези обвинения.

Главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Рийд заяви днес, след обявяването на отчета на телекома за третото тримесечие, че дебатите се водят на “твърде просто ниво”, добавяйки, че Huawei е важен играч на пазара на телекомуникационно оборудване, който е доминиран от три компании.

“Като се има предвид това, решихме да спрем бъдещото интегриране на Huawei в основните ни мрежи, докато работим с различни агенции и правителства, а Huawei не приключи случая, по който аз смятам, че Huawei е наистина отворена и работи усилено”, коментира той.

Рийд посочва, че оборудването на Huawei е използвано в основната мрежа на Vodafone, като го описа като интелигентната част от системата в Испания и други по-малки пазари.

Huawei изпревари шведската компания Ericsson и се превърна в най-големия производител на телекомуникационно оборудване, въпреки че беше блокирана от американския пазар. Третият голям играч е Nokia.

Говорител на Huawei заяви, че е дългосрочен стратегически партньор на Vodafone от 2007 г. насам, допълвайки, че разбира, че Vodafone само временно спира интеграцията на нейно оборудване в Европа.

“Благодарни сме на Vodafone за нейната подкрепа за Huawei и ще се стремим да оправдаем доверието, което има към нас”, посочват от китайския гигант.

Рийд коментира, че европейската мобилна индустрия ще се сблъска с по-големи разходи и забавяне на пускането на по-бързи мрежи, ако властите забранят ползването на оборудването на Huawei.

Отчетът на Vodafone

Vodafone обяви влошаване на ключовия си показател - приходите. През третото тримесечие ръстът им е спаднал с 40 базисни пункта на тримесечна база до 0,1%, отразявайки продължаващата ценова конкуренция в Испания и Италия, както и забавянето в Южна Африка. Анализаторите очакваха растеж от 0,3%.

Книжата на компанията понижиха стойността си до най-ниското си ниво от юли 2010 г. след новините. Понижението беше с 2,3% до 141 пенса.
Vodafone заяви, че конкуренцията на испанския и италианския пазар е намаляла през тримесечието.

Според главния финансов директор Маргерита Дела Вале подобренията в представянето ще започнат да се проявяват след текущото тримесечие.

“Очакваме с влизането в следващата фискална година да започнем да виждаме ползите от гледна точка на ръста на приходите”, коментира още тя.

Вижте още във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още