IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш проект

България инвестира в неизгодна технология на фона на развиващите се тенденции в глобалната енергетика, категоричен е бившият енергиен министър

10:09 | 13.03.19 г. 45
<p>
	Трайчо Трайков.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Трайчо Трайков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш при пазарни условия, когато започне да произвежда електроенергия и да я продава, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на bTV. 

По неговите думи е твърде малко вероятно да се намерят инвеститори за атомната електроцентрала при условията, които правителството е поставило, без никаква форма на държавна или непазарна подкрепа.

Според Трайков въпросът е кой ще поеме загубата.

„Ако се появи инвеститор, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически”, отбеляза той.

Трайков е категоричен, че няма начин този проект да печели в бъдеще.

„Това е все едно 90-а година да инвестирате във фиксиран телефон, когато започва интернетът и мобилната комуникация. Енергетиката се движи в съвсем друга посока и скоро притежанието на такава мощност като нова ядрена централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, отбеляза още той.

Според него дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, ще има още около 1 млрд. евро разходи само за инфраструктурата, които не се очаква да ги плати инвеститорът.

„С това, което участваме, ако централата губи след това, ние постепенно ще го загубим в полза на кредиторите, тоест ще сме се сдобили с нещо голямо и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 млрд. евро, ще сме дали всичко, което досега ме инвестирали и накрая няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, отколкото те да се влагат в губещо предприятие”, аргументира позицията си Трайков.

По отношение на „Турски поток” той отбеляза, че се очаква „ние да си бръкнем в джоба”.

„Планът е за 3 млрд. лева България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира руски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията”, заяви той.

Трайков изтъкна, че в момента получаваме по близо 100 млн. долара годишно от транзит, без да се налага да инвестираме големи суми допълнително.

„Новото предложение е да дадем 3 милиарда, за да продължим да транзитираме, само че в друга посока, като междувременно се откажем от единия милиард долара приблизително, които имаме да получаваме до 2030 г. по сега действащия договор”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Бе кво мислиш ти ми е през швепса. Ти ако можеше да мислиш, немаше да преживяш медиен фураж, докато ти мине работното време. Ше те видиме какво ше мислиш, когато се разкапе зеленяшката схема, щот вече се чуват първи гласове - резултат на ранен махмурлук от зеленяшкото препиване и току завъртели кормилото, щот още след топлата вода едноклетъчните са разбрали, че нема възобновяема енергия и че парАта *** мамата на фукарАта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 4
george353
преди 5 години
Запознат сте с доклад надхвърлящ 1000 страници? Впечатлен съм. Предполагам че сте служител на БАН или имате много свободно време. Аз съм от вторите. За съжаление, единственото което намерих онлайн е закючението от доклада. Общото становище е че доклада на БАН за Белене определя проекта за възможен и перспективен. Ако параметрите посочени в него са почти нереализуеми, както твърдите, то тогава неговата валидност е съмнителна. Ако доклада подкрепя Белене с невъзможни параметри, значи има нещо збъркано в него. Поради тази причина би трябвало да има друг доклад или експертно становище което да обясни защо тези параметри са невъзможни. Но дори и тогава е необходим експертен дебат където всички замесени страни да се аргументират. Доколкото разбирам, въпроса е двустранен, имаме ли нужда от Белене, и ако отговора е "да", как да го реализираме. А това дали имаме нужда и дали проекта ще е печеливш са две отделни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Прощавай, обикновено ти подминавам мненията като junk, тъй че не съм забелязал въпроса. Какво очакваш да ти отговоря, че ако сега се набутваме със скъп ток от ФВЕЦ (който по света вече е конкурентен и без държавни субсидии), то това е достатъчно оправдание да потрошим още милиарди за Белене? Не мисля така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
А па за Франция да не отваряме дума, оти паднат ли тези 80% ток от АЕЦ надолу, и Франция ойде, та се не виде! Щот бая точец от Франция сега крепи баланса на системите на големите зеленяши около нея - и Испания, и Швейцария, та даже и Германия посмуква от там точец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 16 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 5 години
***, Германия стана богата доста по-преди ВЕИ, а сега тихичко обеднява и германският бизнес реве от скъпа енергия, затова и се чуди къде да си изнесе заводите... Щот Германия е богата заради заводите си, а не заради ВЕИ и заради жълтоклюни зелени ко мунета като тебе, дет гледат Блумбърг ТиВи... И ако още германската индустрия все още се движи, това е заради онези 50-60% ток от АЕЦ и въглища, които все още държат цените на тока под 1 еврак/KWh...Гледай целата позеленела насила европейска икономика как се мъчи като го внян червей на буца с ръст от 1% и сметай накъде отивате със зелените си кратуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Като е стратегическа инвестиция, направете я само тези дето вярват в нея!Ама не ви стиска! Искате и нашите пари, защото сте пишман стратези и инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 6
fon
преди 5 години
Ти знаеш ли кога са построени тези АЕЦ във Франция? Що не се поинтересуваш? Какво общо имат те с новите реактори на Белене? А звездите какво ти казват? Писна ми да гледам *** да гадаят за Белене по звездите или по какво казали по ТВ Алфа. А Фанция ли е по-богата с толкова АЕЦ или Германия с ВЕИта?. Защо да гледаме точно Франция ами не другите един куп западни държави., за да пръснем милиарди Щял да прави "стратегически" проект на милиарди загуба за да закопа България. А пенсията аз ли ще ти я изкарвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Обаче аз в #20 зададох въпрос към един от големите енерго-икономисти тука, ама той е и към другите - фоньовци, стокракуси, зелки и прочее разбирачи. Некой ше рачи ли да сподели некви съображения...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
Знам го кой е - комшиите му викат, че още от малък си е такъв - с един ЗИЛ го вна не можеш да му напълниш устата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Щом казваш... На мене у данъчното друго ми казват, ама сигур ти знаеш по-добре - нали си с више... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още