Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш проект

България инвестира в неизгодна технология на фона на развиващите се тенденции в глобалната енергетика, категоричен е бившият енергиен министър

   1| 2| 3| 4| 5    
8
 
3
 
24
vzhekoff до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Кахо-то е известен тъмнозелен спецЯлист от видинския квартал "Нов път". Той ги чатка нещата. Опитвам се да разбера от изветсно време на колко години е, мирише ми да е мухъл на около 60, чукаш на общинско рс за 500 лв. заплатка. Не мога да си представя някой читав човек под 30г. да е останал там, камо ли да прави бизнес. Най-много да продава бира и кафе на туристите. А е жалко - такъв спец по АЕЦ-овете, че и по други въпроси....
3
 
7
 
23
khao до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
на партията, не са твои !
3
 
15
 
22
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Два прекрасни мега проекта ... за мега корупция! На голия ни зад.ник - отзадзе турска тръба, отпред мирен руски атом...
5
 
6
 
21
Mavi Goz до: khao
преди 3 месеца
Хаха... Ела да те пуснем през един от моите принтери да видиш на какво ше излезеш... :lol: Ше ставаш само за видинска наденица... :lol:
8
 
14
 
20
Mavi Goz до: Sakamano
преди 3 месеца
И аз шти задам един въпрос, щом си такъв експерт по икономика и мноо ги разбираш загубите:
В момента НЕК изкупува принудително на преференциална цена между 230 и 270 лв./МВч. елекгроенергията от малки ФВЕЦ (до 30 КВт), а я продава на населението за около 140 лв./МВч. Та въпросът ми е, кой покрива разликата и чул ли си най-читавият министър на Борисов да коментира нещо по въпроса - и като министър и сега?

2
 
9
 
19
khao до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
все едно ти се виждал нещо повече от принтер у живота си, добре че беше партията да ти даде бизнес и да те направи нещо повече от тракторист, но поне се научи да четеш
4
 
8
 
18
Sakamano до: george353
преди 3 месеца
Докладът на БАН (без заключенията) според мен е достатъчно достоверен източник. Там са описани параметрите при които централата би могла да бъде печеливша. Вероятността АЕЦ-а да бъде построен по тези параметри е много ниска. Същото се отнася за прогнозната цена на тока и потреблението. Фактът, че толкова време не се намериха частни инвеститори е показателно за степента на риска. И сега няма да има такива, освен ако държавата не се съгласи да им поеме загубите.
11
 
14
 
17
Mavi Goz до: pinoccio
преди 3 месеца
Ми нормално коментират хората - нали са офисни плъшоци, коджа инвеститори гиби - с мишките пред монитора... :lol: Виждали са завод само на картинка в интернет, а под "машина" разбират пералната или машинката за подстригване, а по-отраканите - и бормашината. Чети, пиши, чети, пиши... и прайме икономика, даже я разбираме и пействаме убедителни линкове...
Па Трайчо бил най-читавия министър на Боце ... Смех, смех... Чети коментари и пълней... :lol:
Изобщо, видехме до къде я докараха икономиката на Европа зелените тикви... Па после - що се чудат къде да си турат заводите VW, само да не са у Германия... Щот мноо им е шойн цената на зелената енергия... бещимт... :lol:
4
 
8
 
16
george353 до: Sakamano
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Надявам се че тези заключения не ги правиш въз основа на статията само, че математиката там е доста оскъдна и някак си извадена от контекст, въпреки че Трайков е известен с безупречните си и "независими" експертни анализи. Не твърдя че знам какво се случва, просто имам желание за знания които да премахнат всички мои съмнения относно мнението на г-н Трайков по тези въпроси. Все пак никой не иска да става жертва на руснаците, опазил ни господ. Изглежда че си запознат с тези проекти в детайли. Ще се радвам ако шернеш малко от твоите инфо ресурси, без г-н Трайков разбира се, него вече го чухме.
12
 
15
 
15
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Във Франция 80% от електроенергията е от АЕЦ. Има ли някой, който си мисли, че те работят на пазарен принцип? Една АЕЦ е стратегическа инвестиция, а не пазарна. Сега, дали ни трябва на нас или не - това е друг въпрос. Сравнението между телефона и интернет е доста подвеждащо и не е по-различно от дебат за вино от новата реколта и старата реколта. Докато има електромери, зелената енергия трудно ще надвие атомната. Нека се развива зелената енергия - това ще доведе до иновации и нови технологии, но засега зелената енергия е повече за дребни потребители - бизнес, частни и т.н. Където няма мощни индустрии, там могат и зелени водорасли да ползват. Дания е много напред със зелената енергия, но произвежда свинско и обувки ECCO. Ако произвеждаше автомобили и индустриална техника, всеки датчанин трябваше да ходи с перка изотзадзе.