IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш проект

България инвестира в неизгодна технология на фона на развиващите се тенденции в глобалната енергетика, категоричен е бившият енергиен министър

10:09 | 13.03.19 г. 45
<p>
	Трайчо Трайков.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Трайчо Трайков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде печеливш при пазарни условия, когато започне да произвежда електроенергия и да я продава, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на bTV. 

По неговите думи е твърде малко вероятно да се намерят инвеститори за атомната електроцентрала при условията, които правителството е поставило, без никаква форма на държавна или непазарна подкрепа.

Според Трайков въпросът е кой ще поеме загубата.

„Ако се появи инвеститор, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически”, отбеляза той.

Трайков е категоричен, че няма начин този проект да печели в бъдеще.

„Това е все едно 90-а година да инвестирате във фиксиран телефон, когато започва интернетът и мобилната комуникация. Енергетиката се движи в съвсем друга посока и скоро притежанието на такава мощност като нова ядрена централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, отбеляза още той.

Според него дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, ще има още около 1 млрд. евро разходи само за инфраструктурата, които не се очаква да ги плати инвеститорът.

„С това, което участваме, ако централата губи след това, ние постепенно ще го загубим в полза на кредиторите, тоест ще сме се сдобили с нещо голямо и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 млрд. евро, ще сме дали всичко, което досега ме инвестирали и накрая няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, отколкото те да се влагат в губещо предприятие”, аргументира позицията си Трайков.

По отношение на „Турски поток” той отбеляза, че се очаква „ние да си бръкнем в джоба”.

„Планът е за 3 млрд. лева България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира руски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията”, заяви той.

Трайков изтъкна, че в момента получаваме по близо 100 млн. долара годишно от транзит, без да се налага да инвестираме големи суми допълнително.

„Новото предложение е да дадем 3 милиарда, за да продължим да транзитираме, само че в друга посока, като междувременно се откажем от единия милиард долара приблизително, които имаме да получаваме до 2030 г. по сега действащия договор”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 18 rate down comment 11
khao
преди 5 години
един от малкото читави министри на Тиквата от най добрия му кабинет и години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 5
fon
преди 5 години
Щото си чел там където не искат да кажат откога е този нещастен проект. Той още 1977г се проваля по финансови причини. Виж как по ТВ Алфа още плашат примитивния си електорат, че в Турция "се строи АЕЦ" и ще купуваме ток от там. Ето цената преди 5 години - 12.35 cents!http://***.hurriyetdailynews.com/opinion/yalcin-dogan/beloved-akkuyu-for-the-sake-of-what-81055И това е пак най-оптимистичната цена "по проект" и даже сега има анекс който изтече публично, че "цената може да се повиши ако не е достатъчна"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Г-н Трайков е напълно прав, както за АЕЦ Белене, така и за газопроводите. Доводите му не могат да бъдат разбрани само от невежи хора скарани с математиката и икономическата логика. За жалост, голяма част от избирателите са точно такива. По тази причина Белене от много години е чисто политически, а не икономически проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
Чакаме майката на Ивеститорите и бащата на енергетиците да се изкаже с плам!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Мисля че меморандума с Росатом за Акую е от 2010 година, това имах в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 9
fon
преди 5 години
Проекта за Акую е от 1972 година. И въпреки, че Ердоган им е отпуснал вече милиарди дотации тъй като това ще му е най-лесния начин да се сдобие с ядрено оръжие, пак няма кой да плати остатъка. А АЕЦ Пакш вече е забоксувал яко, нищо чудно Унгария да изпадне на дъното на ЕС под нас с този си гениален ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 14
vzhekoff
преди 5 години
Няма да му забравя данъчната декларация - ***-чета придобити на над 11 лв. :) после му ги изкупувахме по 1.07 парчето :) Разбирач е Трайчето, нека заработи малко от Козяка, че да текнат пак към борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Проекта за Акую е от 2010 година. Имаше инвеститори за 49% от централата, но те избягаха. Това са частни компании и не могат да си позволят да губят. Интересно е и при унгарската Пакш. Там руснаците отпускат целия кредит от датата на започването на строителството и искат да начисляват лихви върху цялата сума, въпреки че много от средствата ще се усвояват след 7 години например. И там стоят и чакат. Единствения шанс за нашата централа е Китай да реши, че може да извлече някакви стратегически ползи и да загърби финансовите загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 11
fon
преди 5 години
$95/ МВтч е повече от оптимистична цена вече за АЕЦ. Реално по-ниска от $125 никой не може да постигне. Кой ще ти купува това 24 часа и в най-богатите държави.За АЕЦ Акую, дето Ердоган и Путин го откриха с фанфари преди година още не може да се намери инвеститор, въпреки че Ердоган е съгласен да плати милиарди за да се сдобие с ядрено оръжиеhttp://***.hurriyetdailynews.com/rosatom-seeks-partners-for-stake-in-akkuyu-plant-141716
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 14
fon
преди 5 години
Всички *** соц пенции пак са се набутали във форум където изобщо не им е работата. Това работещите да плащат и пенсиите им и АЕЦ Белене заради електората на БСП и Атака обаче ще завърши с насилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още