IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook - следващата мощна централна банка?

Ако пусне дигитални пари, социалната мрежа ще затвори кръга на предлагане и ще направи Visa и Mastercard излишни

09:29 | 18.03.19 г. 12
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Със своите 2,7 млрд. потребители Facebook може да подкрепи криптовалутата си с колкото други валути поиска и по този начин да се превърне в псевдо световна централна банка, коментира в своя публикация в Medium Ланс Инг, ангел инвеститор и предприемач.

Той цитира материал на The New York Times (NYT), според който Facebook ще изгради собствена криптовалута, която може да се ползва в WhatsApp, - компания, част от Facebook.

Ходът на Facebook очевидно е противопоставяне на заплахата от възникващите конкуренти Telegram и Signal. NYT вече писа, че тайните усилия на Facebook за изграждане на собствена криптовалута „са започнали през миналата година, след като Telegram набра финансиране за 1,7 млрд. долара, за да финансира проекта си за криптовалута".

Между Messenger, WhatsApp и Instagram, които се притежават от Facebook, има колективни 2,7 милиарда потребители. Ако Facebook реши да подкрепи стойността на собствената си цифрова монета с кошница от чуждестранни валути, то тя може потенциално да се превърне в най-голямата централна банка в света - защото това правят централните банки – печатат пари, за да подкрепят от икономиката на страната и валутните резерви.

Това не само ще бъде фундаментално развитие за световната икономика, но и ще превърне социалната мрежа в сериозна и бърза заплаха за съществуващите гиганти във финансовата индустрия.

Двете най-големи компании за кредитни карти в света са Visa и MasterCard. Те ни дават възможност да сключваме сделки, без да носим пари у себе си и след това те уреждат тези сделки с нашите банки.

Ако Facebook издаде своя собствена цифрова валута и всичките ѝ потребители имат мобилен портфейл във Facebook с монети на Facebook, тогава нуждата от кредитни карти ще се свива все повече и повече.

Просто е - правиш покупка онлайн, плащаш за нея с Facebook монети. Много приложения вече са интегрирали потребителското влизане с профили във Facebook. Е, плащането ще е просто още една крачка.

Представете си как си купувате лате в Starbucks, докосвате телефона си на касата, за да платите с Facebook монети вместо с Apple Pay или Google Wallet. Facebook определено ще предложи маркетингови стимули за потребителите, за да плащат те с мобилните си Facebook портфейли в момента на покупката. По този начин съществуващите мобилни портфейли ще трябва да се борят за пазарен дял.

Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
мхм още малко и швепс .... :)) а да видиме дали така ше стане, после не било държавна институция и подслушвателница тоя фейсбокклук сигурно не е на неккъв си еврейски суяяк на 30йси ше го пуснат да печата парите и да стане "централна банка" ше бъде доста самотна централна банка щот "руските, пинг понгските и иранските хакери" ше я думнат за секунди .... :))Ей тея глобалистите в отчаяния си писък и агония поради изтичане в канала на историята се чудат ква тъпоттия да измислят, но нема батко песента е изпята и мача е свирен - Адио Рио .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
hazard
преди 5 години
Амазон също може да го направи,за него е по-лесно, със своя валута, свои продукти, има си и облачни услуги със специалисти.Ама както колите със вода не видяха бял свят, лобито на банките е доста силно не би се дало лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още