IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо видеото със стрелбата от Нова Зеландия не може да бъде заличено?

Големите технологични играчи не разполагат с достатъчно добър софтуер, който да им помогне в битката с проблемното съдържание

16:17 | 18.03.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Брентън Тарант бяга с колата си от новозеландска джамия, където предполагаемо попада на стрелба, само 10 души гледат видеото, което предава на живо във Facebook, сочи архивирана версия на страницата му.

Но видеото, което показва убийството на десетки хора в джамията, вероятно е гледано милиони пъти в различни формати в интернет. Видеото е записано и препубликувано от множество сайтове, на места с по-слаби ограничения и в най-тъмните кътчета на интернет, където е достъпно само със специален софтуер, пише в свой анализ WSJ. 

Този уикенд Facebook и YouTube на Google продължаваха да работят по това да държат видеото далече от платформите си.

Масовото клониране на клипа подчертава каква е реалността в ерата на предаването на живо. Тези видеа просто не могат да бъдат изтрити.

Софтуерът за изкуствен интелект не е достатъчно добре развит, за да засича напълно съдържание с насилие, докато то се предава, твърдят експерти. А широко разпространен софтуер позволява на хората на мига да запишат и да създадат копие на онлайн видео. Това означава, че въпросното съдържание в момента живее на телефоните и компютрите на хората, показвайки колко малък контрол имат големите технологични платформи върху съдбата на един клип, след като е публикуван.

Архивираната версия на Facebook страницата на Тарант посочва, че видеото е било премахнато само няколко минути, след като той е спрял излъчването, твърди компанията за разследвания в социалните мрежи Storyful. Facebook твърди, че е била уведомена от полицията в Нова Зеландия малко след излъчването на живо.

Но вече е късно. Всеки с линк към видеото е можел да го запише.

Facebook твърди, че през първите 24 часа след атаката е блокирала или премахнала 1,5 млн. копия на клипа от своя уебсайт. Около 80% от тези видеа са били спрени още при качването им. Това означава, че 300 хил. версии на видеото все пак са се промъкнали.

YouTube заяви, че е свалила десетки хиляди публикации на видеото, а Twitter коментира, че е спряла профила на Тарант и работи по премахването на клипа.

Facebook, Twitter и YouTube направиха значителни инвестиции в инструменти с изкуствен интелект и в хора модератори, които да засичат и да премахват съдържание, което нарушава техните правила. Тези интернет гиганти постигнаха прогрес в ограничаването на терористичната пропаганда на войни на Ислямска държава, например. Те разполагат със споделена база от данни от терористично съдържание, където влизат дигитални отпечатъци, засичащи визуални прилики и автоматично предотвратяват качването на съдържанието.

Но тези тактики могат да бъдат заобиколени, ако съдържанието е обработено. Видеото на Тарант например е редактирано така, че да имитира игра със стрелба и се появи и в приложението за чатове за видеоигри Discord.

Освен това софтуерът може да не успее да засече видеа, които не са оригинални – като записите с мобилен телефон на клип, който е пуснат от уеб браузър. В опит да се справи с това Facebook твърди, че използва и аудио технология.

Онлайн излъчването на живо, което става все по-популярно, засилва проблема, тъй като е предизвикателство съдържанието да се следи в реално време. Алгоритмите все още не са усъвършенствани така, че да различават реалността от фикцията, или да идентифицират определени движещи се обекти като пистолети, държани в различни позиции. 

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
грифин
преди 4 години
Журналистите по света умишлено не цитират името на ***.Вие три пъти го изписахте. Дааааа мноооого сте информирани :) ама явно сте от драскачите :(Явно вие сте от писачите :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 4 години
Викаш - не е като в холивудски филм? А пък ти като ги убиваш всеки път фръга и по камерата чак? Ей, ама сте прости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Преди години по БНТ, бяха дали как режат глава... Та дори и преди технологиите да се развият толкова, се случваха такива видеа да минат отнякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
hazard
преди 4 години
Изгледах видеото от някъкъв линк, преди да изчезне.Направи ми впечатление, липсата на и една капка кръв при 50 убити, при такова мощно автоматично оръжие, както и стрелбата през предното стъкло, което после остана цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още