IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ може да доставя с 25% по-евтин газ на Украйна

Компанията има желание да участва в създаването на газов консорциум с Киев ако се появи такова предложение, заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер

18:59 | 22.03.19 г. 3
<p>
	Изпълнителният директор на &quot;Газпром&quot; Алексей Милер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер. Снимка: Ройтерс

Руската енергийна компания „Газпром“ е готова да започне преговори за нов договор с Украйна за доставка на природен газ, което ще позволи цената на синьото гориво да спадне с 25% за крайните потребители в страната, заяви ръководителят на дружеството Алексей Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев и украински политици, съобщава ТАСС. 

Милер отбеляза, че „Газпром“ може да участва в създаването на газотранспортен консорциум с Украйна, ако има такова предложение.

На днешната среща в Москва с руския премиер участваха украинските политици Юри Бойко и Виктор Медведчук.

Медведчук, който е ръководител на политическия съвет на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот" посочи, че е необходимо връщане към идеята за създаване в Украйна на консорциум за пренос на газ с участието на „Газпром“.

Отношенията между двете страни започват да се затоплят във връзка с газовите доставки, след като през 2018 г. Стокхолмският арбитражен съд осъди газовия гигант да плати 2,6 млрд. долара на Киев след иск от страна на украинската „Нафтогаз“.

Съдът се произнесе през декември и през февруари по споровете между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да компенсира украинската страна за недоставен газ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Ние Българите! Ние плащаме сметката! От досегашните два газопровода не сме печелили, но повтаряме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Извинявай, да не би да си Пеевски? Ако не си, поне според мен правилния израз е "те ще строят газопровод за русия" Ако искаш да говориш от наше име, трябва да кажеш" ние ще подарим газопровод на русия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Май ще има транзит на газ през Украйна!А ние ще строим газопровод за Русия, трети подред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още