IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: ОПЕК трябва да увеличи производството заради високите цени на петрола

Призивът на американския президент понижи цените на Брент и West Texas Intermediate в ранните часове на търговията

16:49 | 28.03.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да увеличи добива, защото цените продължават да се покачват, предупреди американският президент Доналд Тръмп в съобщение в социалната платформа Twitter, цитиран от CNBC. 

Тръмп коментира темата на фона на продължаващите производствени съкращения, които ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, гласуваха в края на миналата година. Именно тези понижения стоят в основната на покачването на петролните цени от началото на годината.

Призивът на американския президент понижи цените в ранните часове на търговията. Стойностите на сорта Брент и на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отчитат спад с повече от 1,5 на сто малко след 09 ч. източно време в САЩ (16 часа българско време).

Анализатори смятат, че напрежението, което създава администрацията на Тръмп, е помогнало за решението на петролния картел да повиши нивата на производство през юни миналата година. Но през последните месеци ОПЕК игнорира коментарите на американския президент в социалните мрежи.

Организацията и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, се съгласиха на нов набор от съкращения през миналия декември по време на среща във Виена въпреки призива на Тръмп въпросните страни да запазят темпото на добив.

От януари насам групата се стреми да поддържа сондажната продуктивност с 1,2 млн. барела дневно надолу, с което иска да заличи свръхпредлагането на пазарите.

tweet tweet

През февруари енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че организацията разглежда варианта да удължи процеса на съкращения на добива и след края на предвидения за това период в средата на тази година.

ОПЕК+ отложи своята среща през април, на която организацията трябваше да преразгледа съкращенията на фона на влиянието на американските санкции върху добива на Венецуела и Иран.

Брентът се търгуваше при цена от 74 долара за барел, а WTI – около 68 долара за барел, когато Тръмп публикува съобщение в Twitter, насочено срещу действията на ОПЕК през миналия април. През изминалата седмица цената на бенчмарка от Северно море беше 68,69 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол – 60,39 долара за барел.

петрол петрол

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
викаш инфлацията засяга само крайните цени в България, тая ще да е неква специална инфлация ... правешки сорт неизветен на света!сега ако обясниш как инфлацията не е ударила производители ще си златен.дюнера не е мръднал за последните две години, все си е същия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Coalport
преди 5 години
Не са виновни ОПЕК или инфлацията, виновни са даскалите по математика. Нашия даскал навремето ни караше да решаваме задачите отзад напред. Даваше ни отговора и искаше да стигнем до входните параметри. Мисля че доста хора са внимавали в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
titocar
преди 5 години
Печатането на пари или така наречените парични стимули водят до тези резултати количеството пари в брои винаги отговаря на количеството потребителски суровини добивани за същият период
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Предния път когато петрола беше $120, дюнерът ми струваше 2 лева, а сега е 3,50. Данъкът на търговците и ДДС на храните не е променян. Просто инфлация. Същото е и с горивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Khao + Pyramid - напълно се съгласявам с вас, когато беше 120$/брента, цената отиде до 2.60 лв/литър, но ако сега отиде на 120$, наистина цената ще отиде на 3,50 лв. Нямам обяснение и аз. През това време не са вдигани акцизите у нас. Има само едно оскъпяване от био-добавката, която са задължени да слагат, но там ефекта казват че е 5 стотинки. Нямам и аз обяснение , при тези цени на петрола трябва да сме под 2 лв. Проблема може да се крие в силната регулация на този пазар, постоянните изисквания на данъчни и на кой ли не. Пазара не е свободен - не може човек да купи 2 цистерни и да донесе гориво от съседна Румъния и почне да го продава в двора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
Дори, в относително измерение, са нараснали: Запазим ли днените пропорции, и само двойно вдигнем петрола, ни чакат цени от над 4лв на бензина и близо два - за LPG. Отделно, дали се радват американските шистови компании на тези му призиви. Нямам идея какво точно си мисли той но, се усеща шизофренен полъх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 5 години
цените на петрола не са от голямо значение за цените на горивата по тези земи :):) Като беше по 120-130, пак толкова беше цената на дизела :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Абе то хубаво, ама що им е на опекци да го правят? Щото им наредили ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
ПИЧ
преди 5 години
Дано бачо Тръмп, със своите изказвания, спаси летния сезон, с по-ниски цени на горивото , че със сегашната цена на дизела 2,34 лв/литър, нивото не е много комфортно за потребителите. По-добре би стояло ниво около 2,10 лв/литър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още