IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката DEPА спечели търга на „Булгаргаз“ за доставка на синьо гориво

Българското газово дружество за първи път проведе търг за газ, който не е по дългосрочния договор с Русия

12:31 | 02.04.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор за доставка на газ с гръцката компания DEPА, след като успешно приключи първата процедура за закупуване на синьо гориво, което не е по дългосрочния договор с Русия.

На проведения търг бе поставено условието горивото да е на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена за второто тримесечие на 2019 г. То ще бъде съхранено в хранилището в Чирен, съобщи компанията. 

На търга бяха получени оферти от три компании – държавната газова компания на Гърция DEPА S.A., българския търговец на газ "Дексиа България" ООД и холандската KOLMAR NL B.V., специализирана в търговията с петрол и втечнен природен газ.

Предложените цени и на трите компании са били по-ниски от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г. и са класирани така:

Първо място: DEPА S.A., Гърция – с произход на газа вътрешната система на Гърция;

Второ място: "Дексиа България" ООД – с посочен произход на газа: втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция;

Трето място: KOLMAR NL B.V. – с посочен произход на газа: втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция.
"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор с класирания на първо място участник - DEPА S.A. , предложил най-ниската цена за доставка.

Според съобщението българските потребители ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1,5 млн. MWh ще бъдат доставени на крайните битови и индустриални клиенти.

Това е първата тръжна процедура, която "Булгаргаз" ЕАД обявява за покупка на природен газ.

„Проведеният търг беше открит, прозрачен, с ясно разписани и конкретни изисквания към участниците. Възможност за участие имаха всички търговци, утвърдени в световен мащаб на пазара на природен газ, включително и в региона на Югоизточна Европа. Беше проявен изключителен интерес от страна на много търговци“, казва дружеството.

Търгът е проведен след анализ на спот пазара на природен газ в Европа през 2019 г. и на традиционните дългосрочни, петролно индексирани договори. Анализът показал, че са налице възможности за доставки на по-ниски цени от действащите у нас.

За първи път през последните две години от началото на 2019 г. спот цените бележат рекорден спад и достигат нива, по-ниски от цената по дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД, уточнява дружеството.

Основните фактори в този период са следните:

Сравнително топлата зима в Западна Европа и спад в търсенето на природен газ;

Рекордно високите нива на запасите в газохранилищата в Европа;

Значителни количества LNG, подадени към Западна Европа, в резултат на излишъци на азиатския пазар.

Количествата, обявени в тръжната процедура, ще бъдат съхранени в газохранилището "Чирен", в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации, съгласно Регламент 994/2010 г. на ЕС.

За точка на доставка е определена Виртуална търговска точка (ВТТ), за да се даде възможност газът да бъде доставян от всички възможни съседни страни и газови връзки. Разходите за капацитет на входна точка България и разходите за пренос до ВТТ са за сметка на търговците, участвали в търга.

Дружеството продължава внимателно да следи динамиката на цените на природния газ, се допълва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 5 години
Статията не дава най-важната информация, каква е цената на закупения газ и с колко е по-евтин от руския тръбен. За количеството направих опит да го преизчисля и получих(дано не греша) 150 млн куб метра, което е 5-6% от годишното потребление на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 26
fon
преди 5 години
Натиска на американския газ срути цените.https://business.dir.bg/pazari/tsenata-na-prirodniya-gaz-v-evropa-se-srina-s-50А сериозния експорт от САЩ, Азербайджан и Източното Средиземноморие още не е започнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 25
fon
преди 5 години
Според руските *** у нас това което се е случило, не е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още