IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради рекордния добив и повишаването на запасите в САЩ*

Запасите от суров петрол са нараснали със 7 млн. барела до 456,6 млн. барела през миналата седмица до най-високата им стойност от ноември 2017 г.

09:48 | 11.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък заради натиска от повишаването на запасите от суров петрол в САЩ до най-високото им ниво от близо 17 месеца, съобщава Ройтерс. Това се случва на фона на рекордното производство и притесненията за световната икономика, които поставят под съмнения растежа на търсенето на горива.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с в 0,51% до 64,28 долара за барел за контракти с доставка през май. Понижението при сорта Брент е с 0,36% до 71,47 долара за барел с доставка през юни.

Запасите от суров петрол са нараснали със 7 млн. барела до 456,6 млн. барела през миналата седмица, което е най-високата им стойност от ноември 2017 г., съобщиха от Агенцията за енергийна информация.

В същото време производството на суров петрол в САЩ остава на рекордното ниво от 12,2 млн. барела на ден. Така САЩ се превърна в най-големия производител на петрол в света, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия.

Съществуват опасения обаче, че забавянето на световната икономика скоро ще влоши потреблението на гориво, след като Международният валутен фонд тази седмица понижи прогнозата си за световния растеж до най-ниското ниво за последните десет години.

Въпреки рязкото нарастване на предлагането в САЩ и притесненията за икономиката, световните петролни пазари остават затегнати в условията на ограничения в доставките от страна на ОПЕК, американските санкции срещу Иран и Венецуела и нарастващото напрежение в Либия.

„Петролните пазари ще останат затегнати, докато Саудитска Арабия продължава да подкрепя свиването на предлагането толкова агресивно, колкото до сега“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank.

От началото на годината Брент и WTI са поскъпнали съответно с 30% и 40%.

„Вярваме, че глобалното търсене на петрол може да нарасне с още 10 млн. барела на ден, като половината от този обем се отнася за Китай“, заявиха от Bernstein Energy.

В момента търсенето на петрол се равнява на около 100 млн. барела на ден. От Bernstein смятат, че то ще достигне върха си около 2030 г.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,19% до 1311,40 долара за тройунция, търгувайки се близо до двуседмичния си връх. Цените на среброто и медта се понижават съответно с 0,29% и 0,36%, докато платината поскъпва с 0,70%.

Доларовият индекс, измерваш силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с минималните 0,04% до 96,95 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,10% до 111,12 йени. Австралийският долар отстъпва спрямо американския с 0,15% до 0,7160 долара.

*Информацията е актуална към 9:03 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още