IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети мост над Дунав ще има при подобрени условия за корабоплаването

Двата въпроса се разглеждат в пакет по настояване на Румъния

13:08 | 12.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпросът за трети мост над Дунав между България и Румъния ще се решава в пакет с темата за по-добри условия за корабоплаването по настояване на румънската страна. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Росен Желязков.

Този проект е изключително важен за Силистра, където инвестициите са никакви или унизително малки, изтъкна народният представител Александър Сабанов. Според него, ако се изгради мост между Силистра и румънския град Кълъраш, ще бъдат привлечени чуждестранни инвестиции.

Росен Желязков отговори, че на 28 март 2019 г. в Букурещ при съвместното заседание на българското и румънското правителство бе подписан меморандум между транспортните министри за съвместни инициативи за подобряване на корабоплаването по Дунав и по-добра свързаност.

"Винаги българската страна е настоявала за по-добра свързанос с мостове, а Румъния винаги е обвързвала това с подобряване на плавателността по Дунав. Затова двете теми се разглеждат в пакет по настояване на румънската страна", каза Желязков.

За възможни точки за трети мост се разглеждат Оряхово – Бекет, Русе –  Гюргево, Никопол – Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич, Силистра – Кълъраш.

Единствено за изграждане на още един мост при Русе - Гюргево може да бъде ползвано еврофинансиране, тъй като мястото част от трансевропейската транспортна инфраструктура. За останалите точки възможните финансови източници са държавен бюджет, публично-частни партньорства или заемни средства.

"Изграждането на мостово съоръжение край Силистра не е отпаднало от приоритетите на правителстовто", обясни министърът. Сабанов отговори, че тове е пореден меморандум между България и Румъния, а действията дотук са нулеви.

Желязков репликира, че и петте локации са приоритетни. "Стоят и други въпроси, свързани със собствеността на земята, екология, транспортната инфраструктура, натоварването и трафика, регионалното развитие на местата, където ще бъдат поставени мостовите съоръжения", каза министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
s3
преди 5 години
Добре е да има трети мост на Дунав, но той трябва да е или при Лом, или при Видин. Така ще се подсигури резервно трасе при проблем със сегашния мост при Видин и така ние столичани ще ни е по-удобно да пътуваме към Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още