IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Иванчева бе осъдена на 20 години затвор на първа инстанция

Присъдата на Специализирания съд не е окончателна и може да бъде обжалвана

17:04 | 15.04.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лева глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 години, предаде БТА.

За заместничката ѝ Биляна Петрова присъдата е 15 години затвор, 15 хил. лева глоба, забрана за 15 години да заема публична длъжност и конфискация на имущество. Петко Дюлгеров, обвинен като посредник за подкупа, е осъден на 12 години затвор, 12 хил. лева глоба и конфискация на имущество.

Председателят на Специализирания наказателен съд Иво Хинов произнесе решението на съда, след като изслуша финалните пледоарии по делото, които приключиха вчера. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Investor.bg припомня, че в неделя прокуратурата поиска ефективни присъди и наказания между 10 и 30 г. затвор, както и конфискация на цялото имущество за отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева. На 17 април миналата година Дюлгеров беше задържан с 14 хил. евро. Същия ден при зрелищна акция пред Министерството на спорта в София бяха арестувани Иванчева и Петрова, като в колата, с която се движеха, бяха открити останалите пари.

От прокуратурата са категорични, че по безспорен начин е доказано обвинението срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Тримата представители на държавното обвинение се обосноваха със свидетелски показания, следите от белязаните пари и документи. В обвиненията се твърди, че за да придвижи преписките, Иванчева искала дарения за детски площадки, за озеленяване на градинки, поставяне на пейки. Петко Дюлгеров бил водил няколко разговора с Александър Ваклин, твърдят от прокуратурата. Възползвайки се от правото си на обяснения, той обаче се отрече от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск.

Като доказателство за извършено престъпление от държавното обвинение посочват белязаните пари, за които прокуратурата твърди, че следи от веществото има не само по ръцете на Десислава Иванчева, но и на много места в автомобила, защото Биляна Петрова "светнала" по деколтето и двете ръце. Според прокуратурата случаят е особено тежък, защото е свързан със злоупотреба със служебно положение.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 45 rate down comment 11
mariata
преди 5 години
Всеки високопоставен държавен служител, който не е корумпиран, го чака същото. Само някой да посмее да спазва закона и да не даде разрешително за бетонни джунгли го чака затвор!А Ваклин - познавам го лично и последното нещо, което бих казал за него е че е честен! Питайте и английските му партньори колко е честен и морален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 67 rate down comment 9
khao
преди 5 години
гледайте на това като предупреждение за тези които искат да се доближат до властта без никой от сараите да ги е поканил ... ще ми нарушават стабилноста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 75 rate down comment 6
toto 2
преди 5 години
Те за убийства дават по-малко .Баси държавата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 53 rate down comment 9
abdul
преди 5 години
В този конкретен случай годините, на които е осъдена са мерило за обезщетението, което ще получи после.Та.. колкото повече, толкова повече. Жива и здрава да е да си ги харчи.Публиката иска цирк СЕГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 83 rate down comment 7
mrynmryn
преди 5 години
Тая явно няма никакви познати сред политиците и я мразят доста, че те оня дето обра инкасото за 1,8млн го осъдиха на по-малко. Цецо Василев за 2млрд - нищо. Дебелян Дебелеевски - нищо, момчето забогатя от честен труд. Цецо Апартаментаджият - за него същото, ако не бяха раздухали историята, на ония още нямаше да са им забранили да си строят "златния век" или както му викаха на оня коптор. На тая от задържането, до присъдата, всичко бе показно, явно чакат доклад от ЕС, за корупцията и да се покажат как я борят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 5
хамстер
преди 5 години
какви са тия глупости бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 5
Ruddy
преди 5 години
Are you serious?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 80
s3
преди 5 години
Браво, добра новина за българското правораздаване. Ето, че корупцията полужи заслужен шамар в лицето. Тази Иванчева ще си понесе наказаниято, за да може и останалите като нея да знаят и да не се поддават на корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още