IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-заможните в САЩ настояват за реформа на капиталистическата система

Те искат по-добри условия за живот на тези, които нямат толкова, колкото те

11:35 | 20.04.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди няколко седмици трима милиардери попаднаха във вестникарските заглавия с необичайни претенции: „Компаниите трябва да направят всичко по силите си, за да сложат край на тенденцията към застой и неравнопоставеност на заплатите", пише Хауърд Маркс, основател на частната инвестиционна компания Oaktree, в писмото си до инвеститорите.

Джейми Даймън, ръководител на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, призова за „драматична реформа на нашите глобални и национални институции“ и даде ясно да се разбере: „Хората изискват промяна и ние трябва да признаем, че нещо трябва да се промени."

Рей Далио, основател на най-големия хедж фонд в света Bridgewater, се опасява, че нарастващото неравенство в САЩ може да „доведе до големи конфликти и вид революция, ако капитализмът не бъде реформиран".

Побъркан свят. Най-богатите мъже в Америка искат по-добри условия за живот на тези, които нямат толкова, колкото те. И дори биха били склонни да плащат по-високи данъци, за да направят това възможно, пише в свой коментар за Handelsblatt Астрид Дьорнер.

Това ги поставя изненадващо близо до левия сенатор и кандидат за президент Бърни Сандърс и депутата Александрия Окасио-Кортез, която описва себе си като представител на работническата класа и „демократичен социалист“.

И двамата политици излязоха с драстични призиви за помощ на обикновените и нископлатените.

Окасио-Кортес доминираше в дебата на Световната среща на високо равнище в Давос с намерението си да наложи данъчна ставка от 70% върху доходи, започващи от десет милиона долара.

А имаше моменти, в които такова искане просто би било отхвърлено като абсурдно, нереалистично и напълно преувеличено - особено в САЩ, където данъците, а с това - по-силна държава, не се одобряват от голяма част от населението.

Най-високият 1 процент от най-добре печелещите в Америка генерира 20% от всички доходи в САЩ. Ако погледнем не само доходите, но и другите активи, като недвижимите имоти, акциите и изкуството, най-високият процент от най-богатите американци генерира повече от 40% от активите. И докато много свръхбогати са успели да увеличат значително активите си, наред с други неща, благодарение на нарастващите цени на акциите, заплатите за обикновените хора се покачват много бавно.

В същото време разходите за медицински грижи, образование и наем се увеличават рязко. И това се усеща от всички. Четиридесет процента от американците нямат достатъчно спестявания, за да покрият непредвидени разходи за 400 долара или повече. 78% живеят от заплата до следващата, без да създават резерви и да заделят нещо.

Затварянето на администрацията, която остави държавните служители без заплати за един месец, измъчи много от тях поради липса на приходи за фиксираните разходи, като наем, кола и студентски заеми. „Много домакинства не бяха спестили достатъчно, за да си позволят солиден начин на живот на възрастните хора", обобщава в едно скорошно проучване регионалната централна банка в Сейнт Луис.

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Ако не е расист, със сигурност гради имидж на такъв. Расистите го припознават като свой президент, гласуват за него, наричат го "велик човек"...Не това беше смисъла на поста ми. Силното политическо противопоставяне води до екстремизъм. Ляв, десен, либерален, религиозен - все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
Императорът
преди 5 години
Защо великият човек да е "расист"? Не се заяждам, но докажи тезата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 19
Императорът
преди 5 години
Всеки, който се тревожи от неравнопоставеността, може просто да си подари парите на тия, дето нямат. Дядо Уорън и чичо Бил как подариха 90 МБ на Нeгрия? Вярно е, че нищо не промениха с това, но поне си направиха кефа. Прав е Доналдът - и неслучайно тоя велик мъж не обича да дарява на "бедните" - знаейки, че така прави бедността доходна професия и спира бедните да излязат от състоянието си на - с труд и образование. Вместо това той десетилетия вече пише книги - сам и несам, за да помогне със знания на тия, които искат да променят животът си към по-добросъс свои усилия, вместо само да ривът кат` тако`а за тако`а някой да им дава нещо гратис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Виждате ли до какво води политиката на противопоставяне? След чернокожия либерал на власт дойде бял расист, който намали данъците на богатите, тъй че следващия президент явно ще е комунист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
Боян
преди 5 години
Абсолютно *** статия, истината е че някой трябва да напълни бюджета, че с по 1 000 000 000 000 долара на минус всяка година скоро няма да има *** да вярва, че този долар струва изобщо нещо и тогава богатите ще претърпят колосални загуби от обезценката на долара. Та понеже техните 90 %от населението на САЩ няма какво да им вземеш понеже заемите им са повече от активите, сега видиш ли богатите щели да запълват дупката в бюджета, пълен смях. Това че може да стане може да го повярва само някой ***. Шанса богатите да се изнесат нанякъде е 1 милион пъти по-голям отколкото да ги накарат да плащат умопомрачителните трилиони заеми на САЩ и да хранят останалите 300 милиона мърди свикнали да не правят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още