IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ли е тайният кукловод на България?

Британската медия Independent разглежда руската политика спрямо страната ни като средство за налагане на икономически контрол и източване на ресурси

08:21 | 25.04.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс

През 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин изглеждаше разгневен. Ситуацията се беше влошила, когато повече от дузина страни членки на Европейския съюз (ЕС) решиха да изгонят руските дипломати заради случая с отравянето на бившия агент от руското разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания, пише в свой материал британският в. Independent.

Това решение беше обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск във Варна – град, който според европейските анализатори се счита за част от сферата на икономическо и политически влияние на Кремъл.

Това принуди вече установената руска мрежа на влияние в България да се активизира. В рамките само на няколко дни след изказването на Туск президентът Румен Радев насрочи пресконференция, на която обяви позицията на страната по отношение на случая „Скрипал“.

Случаят „Скрипал“

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март 2018 г. Официалното становище на разследващите беше за използване на  химическо оръжие.

По време на въпросната пресконференция президентът Радев заяви, че трябва да има „ясни и неопровержими“ доказателства за руско участие в отравянето, преди София да се присъедини към своите съюзници от НАТО и ЕС в експулсирането на руските дипломати.

Според представител на българските власти, който споделя пред Independent, „никой не оказва натиск“ върху България заради Скрипал.

Няколко седмици по-късно Радев и премиерът Бойко Борисов последователно посетиха Москва, търсейки одобрението на Владимир Путин за възобновяване на замразените енергийни проекти.

Руският президент, който според Independent е изглеждал отегчен от визитите, им напомня, че Русия контролира България.

„Компанията, „Лукойл“, е инвестирала 3 млрд. долара в България“, посочва Путин пред Борисов, твърдейки, че сумата, предоставена от въпросното руско дружество, отговаря на 9% от националния брутен вътрешен продукт на България и една четвърт от държавния ѝ бюджет.

България влезе с гордо вдигната глава в НАТО през 2004 г. и се присъедини към ЕС през 2007 г., като привидно постави край на десетилетия на господство от страна на Русия и нейните представители от Българска комунистическа партия (БКП).

Но през последните години страната все по-сериозно попада отново под руското влияние, смята Independent.

България представлява добър пример за това как Москва използва своята икономическа сила, за да затвърди влиянието си в Източна Европа. Свързаните с Кремъл олигарси са поели контрола върху ключови сфери като енергетиката, медиите, банковия и комуникационния сектор на страната.

Окуражени от нисколихвени заеми от свързани с Москва местни банки, стотици хиляди руснаци успяха да купят недвижими имоти в България.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 25 rate down comment 11
Frosty
преди 5 години
Руснакът Решетников да не би да е наредил на Бойко Борисов да дръпне шалтера на американските централи?България ще прекратява договорите с американските централи от "Марица-изток"https://***.24chasa.bg/***/article/7417796Да очакваме ли ответни наказателни действия от американците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 5
Ivan.r
преди 5 години
Статията е частично вярна, поради простата причина, че да, Русия наистина е обсебила икономически определени сектори от стопанския живот на страната, но пропуска, че зад кулисите се води борба между три основни играча - Вашингтон, Брюксел/Берлин и Москва.За съжаление нещата не са толкова прости, че да си имаме само един "кукловод"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 5 години
Мистър путин е наясно, че в Средиземно море плават "сто хиляди тона дипломация". Препоръката ми е да си опича акъла. Колкото до статията, изключително правдива. Понякога нещата отвън се виждат по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 36
markov
преди 5 години
Толкова глупотевини на куп в статия отдаван не бях чел. Накрая вече изкараха генералния извод че Шведите не са част от запада ......направо утрепаха рибата тия мал.оумници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 37
ABBA
преди 5 години
*** = т р о л ч е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 46
ABBA
преди 5 години
*** недоучено,а можеш ли да напишеш вярно и смисленосложно съставно изречение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 78 rate down comment 85
Императорът
преди 5 години
Пълни глупости. Ако Русия е "тайният кукловод" - то кои са явните? Не са ли брюкселаджиите, които ни тероризират с безумни разпоредби и говедарите, които от своето посолство ни издават директни заповеди, все едно сме окупирана държава? Впрочем те и в Германия се опитват да правят същото !!! Руснаците ни превземали с магазини Березка и със собственици на туристически имоти, повярвахме !!! Относно цените, на които Газпром ни продава газчица - то в сайта на компанията си е написано - цените за България са едни от най-ниските - тия между 10% и 26% може би са верни, само ако ни сравняват с Германия !!! Били сме зависими от руският газ и нашите, но зареждани с руско гориво атомни реактори - ами дайте да се върнем в каменната ера и да си светим със свещи, за да се освободим от "руско влияние"? Островните обратняци, дето са го написали това, що не ни снабдяват с нефт и газ на цени по-сгодни от руските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още