IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът Тимерманс-Вебер: Какво чухме

Тимерманс предлага създаване на международен наказателен съд, Вебер ще забранява на участващи в екстремистки групи европейци достъп до ЕС

12:13 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът за председател на Европейската комисия от&nbsp;Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът за председател на Европейската комисия от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Двамата основни кандидати за председателския пост на Европейската комисия (ЕК), който в момента е заеман от Жан-Клод Юнкер, Франс Тимерманс и Манфред Вебер взеха участие във вторник вечерта в дебат по германска телевизия.

Те обсъдиха редица въпроси като тероризма, климатичните промени и участието на младите хора в политическия живот. 

Германецът Манфред Вебер представлява консервативната Европейска народна партия (ЕНП), а холандецът Франс Тимерманс е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС). 

Това е първият случай, при който двамата се обръщат пряко към германските избиратели.

По време на дебата за миграцията Вебер заяви, че европейските граждани, които са воювали в редиците на екстремистки групи, включително "Ислямска държава", не трябва да получат разрешение да се върнат у дома и трябва да бъдат съдени извън ЕС.

От своя страна Тимерманс предложи създаването на международен съд за наказване на престъпленията.

Кандидатите се сблъскаха неведнъж по темата за борбата с климатичните промени и Тимерманс определи консервативната ЕНП като "динозаври", когато се стигне до този въпрос.

„Председателят на ЕК трябва да стане лично отговорен за климатичните промени“, подчерта той, добавяйки, че „ако изчакаме още пет години, ще сме загубили“.

Вебер отхвърли обвинението, заявявайки, че ЕНП има амбициозни цели в борбата с климатичните промени. Той добави, че като председател би се фокусирал върху възможността страни от други континенти, като САЩ, Китай и държавите от Южна Америка, да се присъединят към борбата срещу климатичните промени.

Тимерманс заяви също, че възрастта за гласуване трябва да бъде намалена на 16 години, защото "младите хора знаят какво искат". Той даде за пример с шведската активистка Грета Тунберг, вдъхновила ученици от десетки страни да участват в протести срещу климатичните промени.

Според Вебер възрастта за гласуване трябва да бъде въпрос, който да реши от правителствата на отделните страни членки на ЕС, а не от Брюксел.

Очаква се ЕНП да спечели изборите за Европейски парламент, които предстоят този месец, отбелязва DPA.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още