IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българската икономика не расте достатъчно бързо?

Структурните реформи за повишаване на потенциала за растеж ще го направят устойчив, твърди Виктор Йоцов

13:53 | 08.05.19 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докладът за икономиката на България през 2019 г., представен от екип на Института за икономически изследвания към БАН, сравнява брутния вътрешен продукт на глава от населението. В Европа през последните 11 години той е нараснал с 1,55%, а в България с – с 5.83%, но с уточнението, че тези темпове са устойчиви. Това свидетелства, че темповете на растеж в момента, дори и да изглеждат добри на фона на ниския растеж в Европа, са крайно недостатъчни, за да догоним средните нива в Европа. Това съобщи доц. Виктор Йоцов, ИИИ на БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът определи растежа като условно понятие в зависимост от дискурса от страна на търсенето или на предлагането. „Форсирането на растежа от страна на търсенето е опасно. Ние пледираме за структурни реформи за повишаване на потенциала за растеж – тогава той е устойчив. Краткотрайните фискални мерки може да бъде висок, но е опасен и неустойчив", счита той.

"Препоръките ми са в две направления – трудови ресурси и капитал. В областта на трудовия пазар имаме няколко предложения. Имаме възможност за привличане на част от незаетите, особено тези в младежка възраст и хора в неравностойно положение. Съществува и друга алтернатива за внос на работна сила, но този въпрос е доста по-сложен. Можем да приложим и вътрешни мерки. Отчитаме ниска безработица, но заетостта ни остава слаба".

Една част от проблемите ни от това естество са политически, другите са чисто икономически, твърди доцент Виктор Йоцов. "Към момента при това заплащане на труда у нас не можем да привлечем кадри. Съвсем директно в доклада посочихме, че тук икономическото управление е претърпяло фиаско", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Не става само с дрънкане , требе и акъл---еми образовай се, кво ми се оплакваш че нямаш акъл, аз го виждам добре ... аз искам да видя Ти кво гледаш, щото Бг не се движи около средните нива за Европа по тези показатели както твърдиш ти, за Света съм по склонен да ти вярвам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 4 години
хаххаха , ми понапъни се малко . Не става само с дрънкане , требе и акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
дай линк към статистиката която гледаш, моля ... защото това важи и за теб --> Ако ще ме оборваш- факти моля , не празни приказки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 4 години
Да образова населението (образование)Да го защити (сигурност/полиция/съд)Да го държи здраво (здравни грижи)По кажи всички неща от твоя списък Бг се движи около средните нива за Европа и изпреварва мнозинството страни по света . Има статистика - провери си я . Ако ще ме оборваш- факти моля , не празни приказки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 15 rate down comment 3
kane
преди 4 години
Ако данните са вярни и бг расте с 5.8% , а Европа с 1.5% средно за последните 11 години, то България е много по добре отколкото очаквах! И това е един страхотен резултат! Ако това съотношение се запази България ще достигне средните европейски нива сравнително скоро...може би 20-25 години! Браво българи!Съда е бг трябва да съди и то политици, министри, богати мутри и бизнесмени, а няма знакови хора в затвора! Това е огромен проблем! Всеки знае че за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони, това трябва да се промени! Глоби, данъци и такси трябва да са прогресивни, а не плоски, за да има висок морал в обществото! Морала е бг е много много нисък заради ниските данъци всеки се гаври с държавата, вместо да я уважава и един вид страхопочита! Глобите като процент от дохода- всички глоби! Ако караш с 20 км. Над лимита глобата да не е 50лв, а 1% от миналогодишният ти доход по данъчна декларация! Ако си изкарал милион -10 000 лв. Съда така трябва да правораздава - справедливо!За негативите борда е така, но с въвеждане на еврото, всички негативи на борда ще отпаднат!На дефицит или не да е бюджетът не е много важно за ръста на БВП. В момента е по консервативно и е по добре за нивото на икономическо управление което има у насСъщото е и с новото на задлъжнялост на държавата - по ниско по добре! За страна като нашата. Колкото и да наливаш, у нас имаме отрицателен търговски баланс, повече ще изтича навън отколкото ще остава и ползата ще е неустойчива и краткосрочнаАз съм за социалдемокрацията и социалната справедливост, за да се чувстват всички достойни граждани и горди(а не смазани) българи, по този начин много от масовите криминални проблеми ще изчезнатПравителството да вдига заплатите по бързо за да се изравняват доходите и хората да си стоят и работят у нас, а не да бягат по света заради 1000 евро разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ние турихме борд, щото неукото ни население избра комунистите, а скапаната ни съдебна система не осъди виновните ... ето за това имаме борд и ще стои, докато имаме все още куца съдебна система и неуко население ... или ще се случи същото като 96та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
отговорих ти още в следващия пост :) и сега чакам твоето обяснение и чакам и пари за харчене от теб ! щото след като ти поисках почна да игнорираш темата и да извърташно нека малко да поговоря в твоя стил .... остави Балтийските държави, кажи що Западна Европа е в демографска криза без борд ? .. и без Костов ! ако логиката ти е правилна, ще имаш обяснениеимаме нужда от борд защото трите неща от моя списък не са изпълнени, като ги изпълним, тогава ще говорим за борда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 4 години
На теб ти зададох въпрос - защо Гърция има по висок БВП от БГ при положение че близо 50 % от заетите при тях са свързани с бюджета и квази бюджетни структурип.п. Преди да пишеш може да прочетеш за демографските проблеми на Литва , Латвия и Естония - о чудо , пак страни в борд , без да са имали И.Костов за управляващ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 4 години
Добре , съгласих се - и според това тя ни пречи да растем колкото румъния ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 години
от как сме във борд намаляваме като население и изоставаме от страните подобни на нас ----Железна логика!!! От както стана 21 век, намаляваме като население и изоставаме от страните подобни на нас ....или (по добрия вариант)От както Костов беше на власт ... намаляваме като население и изоставаме от страните подобни на нас ....и за спортни фенове вариантОт както последно играхме на Европейско по футбол ... намаляваме като население и изоставаме от страните подобни на нас .... БФС е виновно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още