IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на инфлацията в САЩ се оказа под очакванията

Това поставя под съмнение посланието на Федералния резерв към пазарите, че приглушената инфлация е временно явление

16:19 | 10.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ се ускори, но с по-малко от очакваното през април заради по-ниските разходи за употребявани автомобили и облекло, съобщава Bloomberg. Това поставя под съмнение посланието, което изпрати на пазарите Федералният резерв, че приглушената инфлация е временно явление. 

Основният индекс на потребителките цени, който изключва волатилните храни и енергия, се е повишил с едва 0,1% през април спрямо предходния месец, разминавайки се с очакванията за ръст с 0,2%.  На годишна база инфлацията е останала без промяна на ниво от 2,1% през април. По-широкият индекс на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна база и с 2% на годишна, като и двете стойности са под консенсусната прогноза.

Последните данни показват, че устойчивото ускоряване на инфлацията може и да не се се случи още известно време въпреки най-ниската безработица за последните 49 години и непрекъснатото нарастване на заплатите. Цените обаче биха могли да бъдат тласнати в посока нагоре през следващите месеци, след като президентът Доналд Тръмп увеличи митата върху китайските стоки.

Цените на енергията са скочили с 2,9% през април спрямо предходния месец, след като бензинът поскъпна с 5,7%. Разходите за храна обаче са намалели с 0,1%, докато за медицински грици са се увеличили с 0,3%.

В същото време цените на облеклото са спаднали рязко за втори месец подред през април – с 0,8% след понижение от 1,9% през март, което беше и най-голямото от 1949 г.  насам. 

Цените на употребяваните автомобили са регистрирали спад за трети месец подред – с 1,3% (най-много от септември миналата година).

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл изказа наскоро предположение, че твърде ниската инфлация е временно явление, което се движи от преходни фактори.

Тръмп обаче оказва натиск върху Фед да намали лихвените проценти, за да бъде подкрепена икономиката на фона на приглушената инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още