IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп пренебрегна Конгреса и позволи продажби на оръжие в Близкия изток

Сделките на стойност 8 млрд. долара включват продажба на оръжие на Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания

11:25 | 25.05.19 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп се възползва от извънредно право заради напрежението с Иран и финализира продажбата на оръжия на стойност над 8 млрд. долара на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Йордания, пренебрегвайки възраженията на Конгреса, съобщава Ройтерс.

Администрацията на Тръмп е информирала комисиите в Конгреса, че ще осъществи 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания, като разгневи конгресмените заради заобикалянето на дългогодишен прецедент за преглед от законодателния орган на големи оръжейни продажби.

Членове на Конгреса от месеци блокират продажби на офанзивно военно оборудване за Саудитска Арабия и ОАЕ, разгневени от огромния брой цивилни жертви вследствие на въздушните им удари в Йемен и от нарушаване на човешките права като убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Турция.

Конгресмени и техни съветници предупредиха по-рано тази седмица, че Тръмп, разгневен от блокирането на оръжейните сделки от Конгреса, включително продажбата на бомби на Саудитска Арабия, обмисля да използва вратичка в Закона за контрола върху оръжейния износ, за да осъществи сделките, като се възползва от извънредно право.
„Президентът Тръмп използва тази вратичка, само защото знае, че Конгресът няма да одобри…Няма нова „извънредна“ причина да продаваме бомби на саудитците, които те да хвърлят в Йемен, и това само удължава хуманитарната криза там“, смята сенатор Крис Мърфи.

Майк МакКаул, който е най-високопоставеният републиканец в Комисията по външна политика в Камарата на представителите, заяви, че действията на администрацията са „неуместни“ и вероятно ще навредят на бъдещите взаимоотношения на Белия дом с Конгреса.

„Бих предпочел силно администрацията да беше използвала дългогодишния и кодифициран процес на преглед на оръжейните продажби“, заяви МакКаул в комюнике.

Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че американските партньори в Близкия изток се нуждаели от финализирането на договорите, за да помогнат за възпирането на Иран. Той допълни, че решението за заобикаляне на Конгреса е „еднократно събитие“.

Не за първи път Конгресът и Тръмп влизат в спор заради политиката в региона или разделението на властите между Белия дом и законодателния орган. Камарата и Сенатът гласуваха за прекратяване на американската военна подкрепа за кампанията в Йемен по-рано тази година, но Тръмп наложи вето на резолюцията.

В изпратени до Конгреса документи Помпейо изброява широка гама от продукти и услуги, които ще бъдат предоставени на страните. Те включват боеприпаси с точно насочване, други бомби и муниции, както и средства за поддръжка на самолети.

Сред компаниите, които ще се възползват от сделките, са Raytheon, Lockheed Martin и General Electric.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още