IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 г. след кризата Barclays отново се насочва към ипотечния пазар в САЩ

Британската банка е създала екип от над 140 души, които да й помогнат в усилията за завръщане на американския пазар

12:36 | 30.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десет години след световната финансова криза, предизвикана от срива на ипотечни облигации в САЩ, британската банка Barclays смята, че завръщането й на пазара може да увеличи приходите й, за да засили инвестиционната си банка, съобщава Ройтерс.

Първоначално след кризата банките избягваха бизнеса с продажба и търговия със заеми, обвързани с жилищен имот, автомобили или бизнес имоти, тъй като те бяха демонизирани заради ролята им в срива.

Но сега Barclays се готви за завръщане и е създала екип от над 140 банкери и трейдъри с планове да наеме още, тъй като инвеститорите търсят по-високата възвръщаемост, която носят подобни сделки в сравнение с традиционните акции и ценни книжа.

След като през последните години ограничи бизнеса със секюритизирани финансови инструменти на фона на по-широкото преструктуриране, ръководителят на отдел „Глобални пазари“ на Barclays Стивън Дейнтън заяви, че е време британската банка да се завърне решително на пазара.

„Това беше бизнес за 500 млн. паунда (632,8 млн. долара) за Barclays от гледна точка на приходи миналата година, когато глобалните банки заработваха 1 млрд. паунда на година, така че за нас допълнителни приходи от 500 млн. паунда в идните три години или 100-150 млн. паунда на година трябва да са постижими“, допълва Дейнтън.

Успехът на подобно начинание ще бъде огромна подкрепа за главния изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли, който се надпреварва с времето да увеличи печалбата на инвестиционното банкиране и да затвърди доверието си в бизнес, който според инвеститор-активист трябва да бъде ограничен.

Усилията на Barclays ще бъдат ръководени от трейдъра ветеран в областта на секюритизираните активи Скот Ейчел, който сега оглавява отдела за секюритизирани продукти в Barclays. Той е събрал екип от 144 банкери и трейдъри.

„Пазарът се променя както извън, така и вътре в банките, както от регулаторна гледна точка, така и по отношение на най-добрите практики в компаниите“, казва Ейчел.

Тръмп

Завръщането на Barclays на пазара е дързък ход предвид факта, че банката плати 2 млрд. долара през март миналата година, за да уреди разследване в САЩ за предполагаема неправомерна продажба на ипотечни облигации, които помогнали за срива през 2008 г.

Най-големият опит на британска банка да навлезе на американския пазар на секюритизирани финансови инструменти след кризата вече показва признаци на напредък.Barclays е на шесто място по продажби на секюритизирани финансови инструменти в САЩ тази година, като се изкачва с две места спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Refinitiv.

Само Credit Suisse, която е на трето място, изпреварва Barclays сред европейските банки на американския пазар, който е най-големият в света за секюритизирани финансови инструменти. Deutsche Bank е на девето място.

Barclays се надява, че признаците за смекчаване на американските регулации, подкрепящи индустрията на секюритизираните активи, може да помогнат за консолидирането и разширяването на пазарния й дял, разкри запознат източник пред Ройтерс.

Доклад на американското финансово министерство от октомври 2017 г., предизвикан от изпълнителна заповед на президента Доналд Тръмп, подкрепи мнението, че регулациите в сектора след кризата са стигнали твърде далеч.

Barclays планира постепенно да увеличи екипа под ръководството на Ейчел до около 177 банкери и трейдъри, като се насочи не само към САЩ, но и към Европа, където също има привлекателен пазар за секюритизирани активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още