IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се обяви против едностранните санкции на САЩ срещу нейните газопроводи

Руският енергиен министър Александър Новак и зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович разговарят относно транзита на руски газ за Европа

21:30 | 13.06.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия очаква недискриминационен и деполитизиран  подход към изпълняваните проекти за изграждането на  газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". Освен  това тя е против въвеждането на едностранни санкции на  САЩ срещу тези проекти. Това заяви днес министърът на  енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС,  в приветственото си слово на среща със  заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович. 

„Разчитаме на недискриминационен и деполитизиран подход към изпълняваните проекти за строителството на газопроводи от Русия към Евросъюза. Определяме като недопустими едностранни санкции на САЩ срещу съвместни газотранспортни проекти с участието на европейски компании. Убедени сме, че "Северен поток-2" и "Турски поток" са икономически проекти и дават реален принос за енергийната сигурност на Северна и Южна Европа“, каза Новак.

Новак и Шефчович обсъждат днес перспективите за продължаване на тристранните преговори във формата Русия - ЕС - Украйна за транзита на руски газ за страните от Европа.

Шефчович изрази надежда, че днес ще стане възможно да бъдат решени всички проблеми в областта на доставките на газ, които са се натрупали през последните няколко години. По думите му това често е било трудно, но чрез конструктивен подход, допълни Шефчович, цитиран от ТАСС, успявахме да намерим решение, благодарение и на Русия, и на Украйна, и на ЕС.

Последната тристранни министерска среща по газовите проблеми бе на 21 януари в Брюксел. На нея не бе постигнато споразумение нито по въпроса за транзита на газ през украинската територия, нито по взаимните искове на Газпром и Нафтогаз Украйна. В края на преговорите бе решено консултациите по тези въпроси да продължат след приключването на изборите в Украйна, припомня ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още