IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след атаките срещу танкери в Близкия изток*

Енергийните компании в САЩ намаляват броя на работещите платформи за втора поредна седмица

10:06 | 17.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в понеделник, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира безопасността на корабоплаването в Близкия изток след атаките срещу танкери в Близкия изток през миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,06% до 52,54 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,10% до 62,07 долара за барел.

Цените на петрола се повишиха с 4,5% в четвъртък след атаките срещу два петролни танкера край Иран и Ормузкия проток. Това е вторият път за един месец, когато танкери бяха атакувани в най-важната зона за доставки на петрол в света на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Иран. Вашингтон обвини Иран за последните атаки, но Техеран отрече.

„Ние не искаме война. Направихме каквото можем, за да спрем това“, каза американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за Fox News Sunday. Той обясни още, че иранците трябва да разберат много ясно, че САЩ ще продължат да предприемат действия, които да възпират Иран от поводбно поводение.

Напрежението между Иран и САЩ нарасна, след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка с близкоизточната държава. Техеран мнократно е предупреждавал, че ще блокира Ормузкия проток, ако не може да продаде петрола си заради американските санкции.

"Нарастващото напрежение в Близкия изток остава причина за безпокойство, тъй като трейдърите се страхуват от прекъсване на доставките вследствие на ескалация на военни конфликти", коментира Бенджамин Лу, анализатор във Phillip Futures в Сингапур.

През почивните дни енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих каза, че вероятно ОПЕК ще се срещне през първата седмица на юли. Той изрази надежда, че бъде постигнато споразумение за удължаване на ограниченията в добивите.

Държавите членки в Организацията на страните износителки на петрол, както и Русия, ограничават добива на суров петрол с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари. Сделката изтича през този месец и картелът се събира, за да вземе решение за следващия си ход.

Междувременно енергийните компании в САЩ намаляват броя на работещите платформи за втора поредна седмица. Очакваше се ръстът на добива да се забави, тъй като цените на петрола се понижиха до най-ниските си нива за годината засега.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,14% до 1342,60 долара за тройунция. Среброто и медта поскъпват съответно с 0,22% и 0,21%. Платината поевтинява с 0,26%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,02% до 97,56 пункта. Доларът поскъпва с 0,05% спрямо йената до 108,61 йени. Австралийският долар се задържа стабилен спрямо американския.

*Информацията е актуална към 9:19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 1
Coalport
преди 4 години
Имам съмнение, че някой ви плаща да пишите нарочно такива заглавия, когато стане дума за петрола. Къде видяхте това поскъпване, какви графики гледате, как четете графиките въобще. Като си отворя една платформа аз виждам, че след като петрола пропадна в края на май с 5 долара, влезе в рейндж от 50.5 до 54.5 с добри условия да продължи по тренда, който е низходящ. Новината за танкерите имаше временно въздействие, което даже не доведе до тест на нивото 54.5. Да не говорим, че днес от отваряне на борсата цената е само надолу, къде видяхте поскъпване. Поскъпване с 0.06% на цена 52 долара е 3 цента, само спреда при петрола на повечето платформи е 5 цента, и такова движение може да видите само на минутна графика, на която не съм чувал някой да прави какъвто и да е анализ.Фактите са, че петрола е с 14 долара или 20% под върха си от април, и с 25 долара или 30% под върха си от октомври 2018г, което не се е отразило по никакъв начин в цените на бензина. Останалото е моментна стакмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 6
lyusien
преди 4 години
Това е психологически фактор които деиства върху пазара Обикновено психологическите фактори имат краткотраен ефект и много скоро всичко си идва на мястото Важните фактори за цените на петрола са ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО пОТРЕБЛЕНИЕТО НА ПЕТРОЛ ПОСТОЯННО НАМАЛЯВА ПОРАДИ ЕФЕКТИВНОСТТА В Е И и И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ пРОИЗВОДСТВОТО ПОСТОЯНО СЕ УВЕЛИЧАВА Познаите какви ще са цените на петрола Още в сряда когато излязат данните за американското производство цените отново ще намалеят с 3-4 долара за барел и ще бъдат дълго време около 55- 65 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още