IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева

България ще емитира до 1 млрд. лева нов дълг заради сделката, което налага и спешна актуализация на бюджета

20:02 | 20.06.19 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Министерски съвет, пресслужба</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет, пресслужба

Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС). 

Припомняме, че първоначално българското Народно събрание одобри финансова рамка от 1,5 млрд. лева с таван 1,8 млрд. лева. Американският Конгрес обаче одобри сума от над 1,6 млрд. долара, което е над 2,9 млрд. лева, т.е. почти двойно на предвиденото.

За да се реализира сделката, разликата ще бъде допълнена с нов държавен дълг до 1 млрд. лева. Заради него ще трябва да се актуализира и бюджета, което ще се случи в рамките на седмици.

В началото на тази година Народното събрание гласува мандат на правителството да започне преговори със САЩ за сделката за 8-те самолета изтребителя за българската армия.

Конгресът одобри сделката в началото на този месец, а в понеделник, 17 юни, посолството на САЩ в София официално представи на на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор. Той включва, освен осемте многоцелеви изтребителя, и свързаното оборудване и обучение на пилотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
споко банда , това е само началото , следват корветите , бронираните машини , радари :))) ... 2% от БВП . в близките години и с този президент на уса-то и с този на рассия тъй ще е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 10
xkm
преди 4 години
Гледайте "Американските" централи и си правете изводи какво ще получим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 9
doba
преди 4 години
Рекет - даден.Рекет - приет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 10
MyPr0gres
преди 4 години
Бати ***. Колкото пари им кажат толкова плащаме. Честно аз да бях щях да бутна още тази сделка с 10-20%. То нямаше никакви преговори ама от хора които си нямат хал-хабер от икономика, а са добри във схемите какво друго да очакваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още