IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%

Според финансовия консултант Стойне Василев предстои корекция на пазара в идните няколко години

21:00 | 04.07.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пикът в стойността на жилищата у нас е достигнат и се очаква известна корекция през предстоящите години в цените, смята финансовият консултант и основател на сайта SmartMoney.bg Стойне Василев, коментирайки имотния пазар България пред Вероника Денизова за предаването „В развитие“.

„Ще има корекция в следващите няколко години в цената на жилищата. Не очаквам това, което се случи през 2008 г., когато финансовата криза спомогна за спукването на балона в сектора. Очакванията ми са за спад между 5-8%“, посочи Василев.

Традиционно столицата задава тенденциите в това отношение, докато останалите големи градове, като Пловдив, Варна, Бургас и Русе, следват примера с 5-6 месеца закъснение, посочи още експертът.

Земеделската земя от друга страна се движи от свои собствени двигатели, които нямат много общо с жилищата и търговските площи, коментира той.

„Ключова за цената на земеделската земя е културата, която се отглежда на нея. Пшеницата, царевицата, житото – те са все продукти с ниска добавена стойност. Овошките и зеленчуците пък са с висока“, уточни Василев.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Winter
преди 4 години
Баце.....открих че с този си профил , (за разлика от Баце и Кондор) мога да влизам до коментарите ............ Тъпунгера Х _ Y пак не си е свършил работата и получава заплата ''зАлудо"'................Та , да изполвам случая ................ да те питам ..... : ''Ти , мислиш че си у влако ли ........... С Двата Панеляка ..........:) :) ''Ей .... кашонар ........... разсмиваш ме , като ти чета ''интелигентните'' постове , меришещи на зелени чорапи......................... :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Ще поевтинеят заради приближаващия се тотален демографски удар по цивилизацията ни, който трайно ще бъде спирачка за икономиката. Удар демографски причинен от горните ще задържа цените, а не това, че те трябва да си купят. 56 на 48 хиляди родени деца е спада само от 2017та към 2018та. Това е огромно липсващо бъдещо търсене. Намалява средния брой лица в семейството. Застаряване. Освобождаване на жилища от големи набори, които няма кой да засели (освен мигранти). Стой та гледай. Не е въпроса кога и колко ще пукне балона. То е ясно - скоро (до 1-1.5 години) и с доста проценти (20 след успокояването). Въпросът е как ще се излиза от положение при тази трагична демографска картинка и огромно социално разслоение с масова бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
5-8 процента надолу за София след като преминат сериозните първоначални сътресения съм съгласен. ОК. За провинциата 15-18 по-скоро. По-малкия процент е за по-големите градове Пл., Вн, Бс, СтЗ, Русе. Високите цени на запад ще карат емигрантите ни да купуват - в София. Извинявайте - масово общини, в т.ч. общини на областни центрове се свиват с 1-3 процента по население годишно. Застаряването отделно. На 5 починали в по-малките и западнали области се ражда едно дете. Отделно следвоенните големи набори построили социализма дето имат градски жилища вече си отиват поради старост. Кой да живее в освободените жилища, кой да ги наема? Само София и може би Пловдив заради раб. места донякъде ще бъдат пожалени. За съжаление демогр. удар, който тепърва предстои ще е жесток. Оценки за въздействието му няма. Той сега се заформя. София ще издържа към 20 области в бъдеще, защото те нямат икономика. Как ли ще стане това? След няма 10 години, когато трябва да е новия ръст и пик на балона в България жилищата ще са повече от хората. Даже мигранти да дойдат те пари няма да имат. Вътрешното търсене от миграция към няколко големи града ще затихне. Имата 48 000 родени деца за 2018та при 56 000 за 2017та. Нещо става с нацията. Скоро и имотите, и икономиката ще ви покажат видимо и осезаемо какво всъщност става. Дебне огромен демографски удар по цивилизацията ни. Тотален. Ако сега стане чудо и вземем мерки ( което няма да стане при тази сегашната триглава ламя) след 20 години ще имаме подобрение. Дотогава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Е, ако беше така, щеше да напише по 30-40%. Тези 5-8% ще ги получи само с едно добър ден, ако е перонец както твърдиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
serafima
преди 4 години
Разбира се, че ще поевтинеят още повече цените на жилищата. Има още толкова властимащи от ГЕРБ, които ще си напазаруват жилища без пари. Няма да бъдат само Цвъцко гуменката, цецка Цачеф, странка ти МенТа, пацо терасо и тони балкони и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 0
kron
преди 4 години
То зависи и какво разбират под поевтиняване. Води ли се поевтиняване, ако строителят е обявил 1400 евро/кв.м., но ти продаде на 1000 евро, (както се случи с няколко мои познати)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 12
Jorkata
преди 4 години
А стига бе! Нали само допреди няколко месеца мантрата беше, че пазара е устойчив и всично е наред и няма поводи за притеснения? Кво става тука сега???Аз бих добавил и по една нула отзад на тия проценти... ей така... за всеки случай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 13
Kikaha2
преди 4 години
2008-*** беше кратък есенен полъх...сега идва нещо доста по-мощно и продължително, и ако намалението е 5-8% (в рамките на статистическата грешка) - все едно сме световен център на стабилността и благоденствието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 23
ivailojelyazkov
преди 4 години
Ти си пълна ***, на вълната на пропагандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
"Ся, ако имахме читава и независима прокуратура"Няма такава.Единствената позната е Комисията Калашников.Тукашната се кадрува от зидарчето, събиращо им членски вносза мис'тии, пергели, G надписи и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още