IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения от търговската война сринаха книжата на Sharp

Допълният транш от американски мита може да засегне бизнеса на компанията по-сериозно

14:49 | 02.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на акциите на Sharp - доставчик на американския Apple, се срина с 14% днес заради опасения за ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, въпреки че ден по-рано японската фирма заяви, че ще изгради завод във Виетнам, за да намали влиянието на конфликта върху бизнеса си, предава Ройтерс.

Sharp, която произвежда сензори, камери и екрани за iPhone, обяви, че новият завод във Виетнам ще произвежда плоски екрани, електроника и пречистватели на въздух от началото на следващата фискална година през април.

Заводът ще позволи на компанията да пренасочи част от продукцията от Китай по искане на клиентите, твърдят директори на Sharp. Предвидени са 25 млн. долара капитал за управлението на мястото.

Но книжата на Sharp записаха най-големия спад на стойността си за ден от юни 2016 г., след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи още мита върху китайския внос от следващия месец.

Допълнителният транш от мита може донесе повече главоболия на Sharp, която вече понесе по-голям от очаквания 41-процентен спад на тримесечната си печалба, тъй като митата понижиха продажбите на компоненти за смартфони.

Sharp се присъедини към нарастващия брой глобални фирми, които се опитват да намалят производството в Китай и да се насочат към страни, където ще имат по-ниски разходи и ще могат да диверсифицират производството, докато търговският спор ескалира.

Компанията майка Foxconn пък проучва възможността да продаде новия си завод за дисплеи в Китай, твърдят източници, запознати с въпроса.

Sony обяви план да затвори завод за смартфони в Пекин, а Samsung Electronics свива операциите в една от фабриките си за мобилни телефони в Китай.

Nintendo също планира да пренасочи производството на конзолите Switch от Китай във Виетнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Направете и някой завод в България ! Защо не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
А така пренасочвайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още