IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Москва реши да задуши уличното изкуство?

Местните художници трябва да поискат специални разрешения, преминаващи през редица комисии, за да могат да рисуват по стените

22:14 | 05.08.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Точно както скорошното насилие срещу мирно протестиращите, новата политика на Москва по отношение на графитите отразява начина, по който родния ми град се влоши под тежестта на авторитарното правителство, претендиращо да го подобри на висока цена, пише Леонид Бершидски в коментар за Bloomberg.

На други места обмислените политики за уличното изкуство доведоха до големи естествени подобрения в градската среда, но прилагането им изисква признание за свобода, което днешните руски власти не искат да направят.

Новите правила, приети миналия месец, по същество забраняват всякакви експерименти с улично изкуство. Те изискват артистите и собствениците на сгради да кандидатстват за разрешително, което трябва да получи одобрение от поне седем различни отдела на градската управа. Разрешения се предоставят само за изображения, които „популяризират изключителни личности, исторически събития, наука, спорт и изкуство“. Създаден е и списък с недопустимите неща, като изображения, свързани с тютюнопушенето и употребата на алкохол, всеки вид реклама, включително на неправителствени организации и каузи, насилие, изображения, които могат да засегнат членове на социални групи или професии, изображения на експлозиви, освен фойерверки, изображения, които „дискредитират родители или възпитатели“ и т.н. Дори и с разрешение графити могат да бъдат рисувани само между април и ноември, а одобрението от градската комисия ще се дава, когато работата е завършена. Иначе собственикът на сградата може да получи заповед да я премахне.

Ако тези правила се прилагат стриктно, а няма причина да очакваме, че това няма да е така, те ще сложат край на една култура, която процъфтява в Москва и дори получаваше правителствена подкрепа, особено в по-свободните времена преди анексирането на Крим през 2014 г. (През 2013 г. огромен фестивал на уличното изкуство доведе до създаването на 150 големи графита от руски и чуждестранни артисти). Градските власти придобиват монопола над всичко, което трябва да се счита за красиво по улиците на Москва – тоталитарен подход, недостоен за истински глобален град, статус, който Москва винаги е жадувала, а понякога е заслужавала.

Други големи градове имат по-различен, но почти винаги по-малко рестриктивен, подход към уличното изкуство. В Ню Йорк графитите са позволени с изричното разрешение на собствениците на сградата. Спрейове за рисуване дори не се продават на всички.

Берлин, който има някои от най-дръзките и впечатляващи графити в света, официално възприе подобен подход. На теория някой дори може да отиде в затвора за рисуване на графити в нарушение, но присъдите са малко, защото има репутация, която иска да поддържа.

В Лондон регулацията зависи от градските съвети. Някои са добре настроени, позволявайки всякаква дейност освен примитивното „тагване“ (подписване по стените), с вярата, че добрите графити привличат туристите. Други съвети налагат строги забрани, независимо от предпочитанията на собствениците на сгради.

По мое мнение, пише Бершидски, градът с най-добра политика за графитите е Лисабон, който прие двустранен подход към тях през 2008 г., за да се справи с все по-големите оплаквания на бизнеса и жителите в центъра на града. От една страна, тя наложи забрана за графити в по-голямата част от града и увеличи разходите за почистването им. От друга, обаче създаде Urban Art Gallery под егидата на градския отдел за културно наследство. Тази агенция превърна един след друг проблемни квартали в импровизирани галерии, където са разрешени всякакъв вид произведения на изкуството, включително и „тагването“. Идеята е да се намерят места, които местните жители одобряват, защото графитите правят улиците по-красиви, а в крайна сметка и по-безопасни. Онези, които предпочитат да стоят в сянка, странят от подкрепяните от града фестивали. Същевременно градските артисти са добри в самоорганизацията, така че изкуството има тенденцията да измества престъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
коччиннляк и бокклучаррник кат у нас .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
много прайлно, аре нема нужда и там да е *** кат у нас. На ул. Тодор Александров уж чисто нова стъклена сграда вече нашарена и строшена на всичкото и отгоре като циггански катунь .... ама си е демократично ве да го *** ако че е *** и кендзефф .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
IQ96
преди 4 години
Сегашният подход оставя възможности за корупция-Това е прекалено: от една страна задачата е да се регулира "правилно", от друга-бюрократично. Кое е вярно? Мисля, че едва ли някое корумпе ще си позволи да даде разрешение за критична изява.Хайде по-спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
terziеv
преди 4 години
Егати. Хората не искат да им драскат по стените и затова били лоши и недемократични. Важното е да няма ден без да пишем колко лоша е Русия.И някакви хора със спрей били "артисти". Да дойде да се направи някой на "артист" върху капака на колата ви пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Ми дайте да ги оставят да цапотят където си искат и каквото си искат, щото: демокрация !!!! Абе, Елена - вие от инвесторът като ходите на обяд: и в супата си ли виждате руснаци ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
majnata
преди 4 години
и правилно , не може всеки нарко или алко да дра/и/ска дето му падне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още