IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малинов с обвинение за шпионаж, ген. Решетников със забрана да стъпва в страната

Сотир Цацаров изнесе подробности от разследването, като посочи, че има трансфер на финансови средства за мероприятия срещу националната сигурност на България

15:17 | 10.09.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span class="st"><em>Снимки</em>: <em>Димитър Кьосемарлиев</em>, <em>Investor</em> <em>Media Group</em></span></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС, съобщи dnes.bg.Това стана ясно по време на изявление на главния прокурор Сотир Цацаров в сградата на МВР по разследване за шпионаж.

Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната.

"Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания, посочи главният прокурор. – В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем."

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9 септември тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Гешев.

Самият Решетников заяви, че кампанията "руски шпиони" е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 9
data
преди 4 години
и ко викаш , понеже не щем да празнуваме окупацията на родината от вероломното нападение на съветската армия нема да изнасяме домати ли ?е.баси опорката чесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 11
TomaNeverni
преди 4 години
Толкова *** управ. "елит" не са бил и при Тошо. Далаверите на тоя наш Остап Бендер и връзкитему с маргиналната група на Дугин , отдавна трябваше да се спрат.(но явно беше изгодно "русофилите да са под контрола на тези).Но иДДиота който е изпислил да се пришие шпионажа е,явно има голяма нужда да се натегне на сашовците за да му одобрят кандидатурата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Лъжец, по-голям лъжец, най-голям лъжец, комунист. Доматите са били български, ама лятото. Ти знаеш ли какво е парниково отглеждане на домати и колко струва отоплението на парника при температура навън -10 градуса и цена на нефта по международни пазарни цени, както "братушките" го направиха 1986 г. За разлика от България в Анталия ти трябва един найлон и имаш целогодишен добив заради по-високите температури и по-дълъг ден през зимата. Затова извън сезона в България и Русия доматите са турски. С географията, червенушко, не можеш да се пребориш.Не само германците има нещо против победата на руснаците над нацизма. И българите нямат нищо против и за което са благодарни на съветският народ и армия. Но това което българите имат много против е наричането на последващата окупация "освобождение". От кой са ни освободили като немските войски са се изтеглили от България един месец преди пристигането на руснаците?Износа на зеленчукова продукция от Унгария към Русия е също огромна пропагадна лъжа. Русия беше вторият най-голям търговски партньор за Унгария, сега е на 12-то място заради санкциите и контрасанкциите. Ето тук има данни какво изнася Унгария за Русия, зеленчуци не виждам. Може и да има, ама едва ли са съществено количество.https://tradingeconomics.com/hungary/exports/russiaИначе добре скандираш. Тренирал си по манифестациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 18
pinoccio
преди 4 години
Ами много просто - когато не сме го правили на въпрос, доматите са били български. И в Русия също. Иска се съвсем малка перспектива, за да види човек тези неща. Германците нямат нищо против победата на руснаците над нацизма, ние , обаче, имаме друго мнение. Трябвало е да ги кажем тези неща по друго време, не сега. Унгарците ги казаха 1956 година, чехите - 1968, поляците - 1980, а ние сега сме се сетили, докато Унгария през това време изнася цялата си зеленчукова продукция за Русия и ни измести от пазара там. Такива едни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 6
megiddo
преди 4 години
Шайката голям страх я тресе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
data
преди 4 години
бе как е докара от кавгата за т.н. освобождение до турските домати ?п.п. и в русия доматите са турски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 21
pinoccio
преди 4 години
Русия винаги е имала своята версия. Ние на това ли ще се хващаме - какво говори тя? Тя е велика сила, ние сме твърде малки. Унгарците нищо не казаха, румънците нищо не казаха, а всички заедно бяхме съюзници на Германия. Ясно е, че сме били окупирани, окупирана е била цяла Източна Европа. Но, трябва ли сега да внасяме турски домати и египетски картофи? Германия си брани интересите и си играе с Русия, а ние се правим на сърдити повелители на истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 10
rover
преди 4 години
Всъщност всичко започна от тяхно обясняване на нашата история.И това насред държавата ни.Началото го дадоха те. И ако това бе изложба за Руско-турската война, щяхме да го отчетем като културно събитие. Ама не, те ще ръчкат в гнездото на осите навръх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 26
pinoccio
преди 4 години
Нашите са големи смешници. При всичките резонни доводи, които имаме, свръхнаивно е да се хвърляме да пренаписваме историята на руснаците. Така си я разбират, така си я пишат. Вместо навръх на изложбата за 09.10. да им предложим да им закараме няколко композиции домати, чушки и там , каквото е останало от ликвидираното ни земеделие, ние им разправяме каква им е историята. Все едно сме щели да цъфнем и вържем, ако не е бил съветският социализъм. Като гледам какви корифеи са ни политиците - глупостта ни е в кърпа вързана. И преди, и сега. Швейцарци на Балканите щяхме да сме, ама по ядене на шоколад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 9
fon
преди 4 години
А Сталин колко милиона умори в СССР, в България и другите източно-европейски страни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още