IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано остави без промяна лихвените проценти

Така основната ставка по рефинансиране остана на 0%, а лихвата по депозитите – на минус 0,5%

16:16 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейската централна банка запази лихвените си проценти непроменени по време на последното заседание на Марио Драги на поста управител, което се проведе на 24 октомври. Така основната ставка по рефинансиране остана на 0%, а лихвата по депозитите – на минус 0,5%. Банката потвърди, че очаква основните лихвени проценти да останат на рекордно ниски нива поне до края на 2019 г., съобщава tradingeconomics.com. ецб ецб

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, лихвите по пределното кредитно улеснение и тези по депозитите ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или да достигнат по-ниски нива, докато инфлацията не се установи стабилно на ниво, достатъчно близко до желаното от малко под 2%.

Както беше решено на последното заседание на Управителния съвет през септември, нетните покупк, по програмата на Управителния съвет за закупуване на активи, ще бъдат рестартирани с месечен темп от 20 милиарда евро от 1 ноември. Реинвестирането по тази програма ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и достатъчна степен на парично снабдяване.

По време на мандата си Марио Драги успя да поддържа волатилността на пазара много ниска. Стабилността на Еврото беше съхранявана, чрез резки промени в политиките на институцията и използване на мащабни парични облекчения, предава Bloomberg.

На следващия гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард може да й е по-трудно да постигне консенсус в разединения относно облекченията Управителен съвет. Бордът се разкъсва от спорове относно това, дали са необходими повече парични стимули или е време за намеса от страна на фискалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още