IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществото все още трудно приема жените на върха на бизнеса и политиката

По-малко от половината от хората в най-развитите икономики с лекота приемат жена да управлява правителство или голяма корпорация

08:30 | 20.11.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На жените лидери в политиката и бизнеса все още се гледа с недоверие. По-малко от половината от хората в най-развитите икономики – групата на Г-7, с лекота приемат жена да управлява правителство или голяма корпорация. Това показват резултатите от проучване, осъществено от агенция Kantar и групата Women Political Leaders.

В държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) средно 46% от обществото се чувства „напълно удобно“ с това жена да бъде начело на правителство, а 48% - дама да е главен изпълнителен директор на водеща национална компания, посочва Bloomberg. 1 1

Данните се основават на проучване сред 22 хил. души от 11 държави, като се подчертава, че не е задължително да има връзка между обществените настроения и достъпа на жени до властови позиции.

В Канада, която се представя най-добре в проучването, само веднъж е имало дама начело на правителство. В същото време в САЩ, които се нареждат на трето място, има признаци, че полът на възможната кандидатка на демократите за президент Елизабет Уорън може да се окаже проблем за някои избиратели. 2 2

В същото време налице е друга тенденция – в Германия, където канцлерът Ангела Меркел след няколко дни ще отбележи 14 години начело на страната, по-малко от една трета от допитаните посочват, че се чувстват напълно удобно с това жена да заема тази роля.

Във Великобритания се наблюдава спад спрямо миналата година на дела от анкетирани, които смятат, че мъжете и жените са еднакво подходящи за ръководни позиции в политиката и бизнеса. Това изменение се дължи изцяло на спада в броя анкетирани мъже, които се съгласяват с това твърдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Интересна теория, до някъде има логика и съм склонна да повярвам с леки изключения. Не сме произлезли от маймуняците - това и аз го мисля - ако ние сме били еволюционната стъпка в развитието на този род животни, би следвало от тях сега да нямаше и следа или поне да сме частични свидетели на генетичната промяна. Та оттук идва и мисълта за извънземния произход - дали са ни стоварили с кораб извънземни подобни на нас (създал Бог човека по свое подобие и образ) или е паднал метеорит и маймуните са го пипали и после са мутирали (хахаха), или извънземни са ползвали ДНК-то на мънкитата, че са приспособени за живот на тая планета и са го примесили с тяхното, не се знае. Засилването на проявите на нетрадиционната сексуална ориентираност е възможно да се приеме за еволюционна стъпка, в някои животински видове може да се наблюдава дори смяна на пола според обстоятелствата - природа, какво да я правиш, щом има нужда от това за оцеляване - срещу нея не може да се върви. Ако вземем охлювите, напреимер, те са двуполови - някои видове имат изградена система за смяна на пола във времето - новородените са мъжки, в средния период сменят пола си и като най-възрастни вече са женски, готови за оплождане. При някои дори домашни риби като хелерите също се наблюдава смяна на пола според обстоятелствата (много женски без партньор - една решава,че ще се трансформира в мъжка) - природата е намерила цаката да запази вида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
хахаха интетресно, чел съм различни теории на тая тема *** това е ново :)питай го как аджеба се улеснява размножаването като си с два пола ... еми ако до земята стигнат само мъже, ко прайме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Имам един познат - име сред занимаващите се с астрология у нас - Апостол Апостолов. Иначе е високообразован ерудит - филолог, писател, журналист, но окултните занимания са му краста. Та той има една теория - не знам дали сам я е формулирал, или е взаимствал сюжета от някъде, но той твърди, че човечеството е привнесено тук на тази планета - има извънземен произход и се явява трансгалактически мигрант. И тъй като междугалактическите пътувания са много продължителни, та за да се улесни и гарантира репродукцията на хората, те за времето на пътуването мутират в двуполови същества - всеки с всеки може да създава потомство. Когато се намери комфортно място за нормален живот, половете се разделят, за да се осъществява нормално възпроизводство. И пак според него, засилването на проявите на осъзнат хомосексуализъм и при двата пола е сигнал, че пребиваването на човечеството на тази планета приближава към края си и хората започват да се настройват и мутират към транспортното си състояние.Само не можа да ми обясни, дали като двуполови имат и от двата полови органа и ги ползват селективно според моментните си настроения, или са само жени, които се самооплождат чрез некви технологии... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Оставам глупостите дето ако мъже се бият било оцеляване, но по ме интересува как си решил проблема с липсата на комбиниране ДНК-то, щом ще забременяваш сама от себе си и какъв ще е дългосрочния ефект при липса на такова ? ... според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
pinoccio
преди 4 години
Мъжете и днес водят битки за оцеляване - погледни само какво правят на пътя. Едно прецакване на светофара може да доведе до избухването на Свръхнова. Толкова много усилия, положени в лоното на един шиббан светофар. Днес жените може да са възприемани трудно на позиции, но довчера пък не са били никак приемани. Нека не избързваме, антиутопията е далеч от своята реализация. Имаше един полски филм от 80-те години на тази тема - много впечатляващ за онова време, когато я нямаше още овцата Доли. Там съществуваше един женски свят, без мъже. Мъжете бяха изчезнали като динозаврите. Определени жени биваха осеменявани по някакви клетъчни методи с изходни материали от "Сортови семена", колкото да поддържат популацията - военизирана структура на обществото, подобна на мравешката и пчелната. Това не е нещо невъзможно, като се има предвид високите адаптационни възможности и на живия, и на неживия свят. Ако мъжът започне да изпада от класацията по чисто природни съображения, това не би било нещо невъзможно. Сега започнаха да забременяват и мъже, утре може би ще бъде възможно и една тенджера под налягане да изиграе успешно ролята на инкубатор. Тогава и двете групи - и мъже, и жени изпадат от играта. Всякакви естествени регулатори са ликвидирани. Всякакви естествени форми на живот са ликвидирани. Появява се Бил Гейтс и натиска "RESTART". Бутонът заяжда, следват надписите. Мултиплексът пали светлините и млада двойка, гушнати един в друг, бодро крачещи към изхода, проговарят в един глас: "Купете си тенджера под налягане "Балкан", тя може всичко".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Ти поне си лесна - сменяш половете според конюнктурата... ;) :lol: И не се концентрирай толкова върху аксесоарите, а върху контрацептивите... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
Представи си баба Меркел или баба Легард....красота!!! :D Внимавай какво си пожелаваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Обичам жени с власт. Трябва само да ги накарат да носят тесни черни кожени дрехи, с белезници на колана и камшик в ръката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Mechkata
преди 4 години
"Ще дойде време, когато мъжът няма да има никаква роля. Жените ще избират по каталог донори за осеменяване без никакъв физически допир до тях" ... само за сведение, жените ВЕЧЕ избират донори по каталог /било то защото половинката им от мъжки пол има медицински проблем, или въобще нямат половинка/ , че даже и семенен материал се продава в епруветки по интернет. Да не говоря за научните открития за това как от костен мозък и стволови клетки може да се възпроизведе осеменяващ материал - така мъжът става съвсем излишен. Като цяло нещата които си написал са логични и приемливи, не знам защо ти цъкат червен бутон (явно някои хора не са добре запознати с човешката природа, оттам и ограничението да не разберат написаното от теб). Не знам обаче дали битката за оцеляване е докарала мъжа до трона или нещо друго...оцеляване е било по време на пещерните хора и разпределяне стадата от бизони и др.хранителни ресурси,а след преминаване периода на битки за храна са започнали други такива и фокусът от оцеляването се премества към територии,ресурси и власт... И все пак въпросът е защо обществото трудно приема жените на ръководни позиции - Причината е културата, която ни заобикаля и с която всичко, до което се докосваме, е пропито - това са вкоренените представи за пасивната роля и подчиненото място на жената, за нейната по-ниска стойност и по-малка сила. Твърде много хора са инвестирали в тази култура и държат на нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да, да сещам се. даже често е споменавам като влеза в спор с познати които мисленето име като на Импа ... простота на концепцията ме впечатли още тогава, хем старо като идея, хем перфектно адаптирана към сегашната ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още