IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Санкциите на САЩ ще забавят „Северен поток“ 2, но няма да го спрат

Решението на американския президент Тръмп не е изненадващо, но санкциите са „напълно непонятни“, посочва Петер Байер, координатор на германското правителство по трансатлантическите въпроси

15:59 | 23.12.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Газопроводът „Северен поток 2“ би трябвало да бъде завършен през втората половина на следващата година въпреки американските санкции, които накараха една от компаниите в проекта да спре дейността си по него. Това обаче ще доведе до увеличаване на разходите, посочва високопоставен представител на германските власти.

Швейцарската AllSeas Group SA изтегли свой плавателен съд, който полага последната част от тръбопровода, свързващ Русия с Германия, до чието завършване оставаха само няколко седмици. Това се наложи, след като администрацията на президента Доналд Тръмп наложи санкции срещу проекта.

Решението на AllSeas ще забави завършването на газопровода и ще увеличи разходите, но въпреки това до завършването му ще се стигне през втората половина на 2020 г., заяви Петер Байер, координатор на германското правителство по трансатлантическите въпроси, в интервю за радио Deutschlandfunk.

Решението на американския президент Тръмп не е изненадващо, но санкциите са „напълно непонятни“, като се има предвид постигнатото споразумение между Русия и Украйна за транзита на газ, заяви Байер, според когото това „не е отношение към приятели“. Според Байер, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, Берлин е очаквал повече разбиране от страна на Вашингтон.

„Северен поток 2“ се очаква да пренася до 55 млрд. куб. м руски газ годишно директно към Германия, удвоявайки капацитета на вече съществуващия тръбопровод „Северен поток“. Близо 350 европейски компании участват в изграждането на тръбопровода, изчисляват от германската индустриална група DIHK.

Консорциумът зад строежа на газопровода може да се окаже принуден да използва руски кораби, за да завърши проекта, заяви през почивните дни германския депутат Тимон Гремелс.

„По всяка вероятност ще има План Б, но е далеч от идеално да сменяш коня точно преди финиша“, заяви Гремелс, който и говорител по въпросите на енергийната политика на по-малкия коалиционен партньор в управлението – Германската социалдемократическа партия. „Санкциите са невероятна провокация, но няма да спрат проекта“, допълни той.

Завършването на „Северен поток 2“ ще отвори Европа за нови доставки на газ и ще направи още по-трудно за САЩ да се наложат като доставчик на втечнен природен газ на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 18
Бидонойл
преди 4 години
Ха ха, не Сенатът, а именно администрацията на Тръмп е инициатора на санкциите. А за пред Сената, дядката само трябва да си поддържа имиджа на безскрупулен изнудвач. Да не решат, че с годините се е размекнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 4 години
Във връзка сдобрите новини напоследък искам да те почерпя, като ти изпратя една туба с вино. Въпросът ми е, бяло или червено предпочиташ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Разбира се случилото се не е фатално, и Газпром си имат гемия, подходяща за целта... но ако има забавяне и оскъпяване, швейцарците да плащат, щом отказват да си изпълнят договора !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Първо: съд за швейцарските мишкуняци, които дезертираха, щото някой им бил казал. Нали си имат договор? - да плащат сега обезщетение за неизпълнението им - няма да е зле то да е такова, че да ги фалира.Второ: Тръмп не мисля, че има вина - това безумие е дело на Сенатът, а Доналд сега не смее да му се опълчи, за да не загуби подкрепата му за импийчмънтът.Хубаво е само, че Германия и цяла Европа най-после осъзнаха, че говедорес НЕ са им приятели !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още