IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни специалисти: „Турски поток“ икономически е неефективен за България

Според инж. Христо Казанджиев негативите за страната ни от газопровода ще бъдат повече от ползите

10:53 | 09.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като газопроводът „Турски поток“ беше открит на официална церемония в Истанбул в сряда (8 януари) в присъствието на руския държавен глава Владимир Путин, турския президент Реджеп Ердоган, сръбският държавен лидер Александър Вучич и българския министър-председател Бойко Борисов, енергийните експерти д-р Любомир Денчев и инж. Христо Казанджиев направиха скептични коментари за БНТ относно новото газово трасе, с което България се свърза.

Според Казанджиев негативите за България от газопровода ще бъдат повече от ползите.

„Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители“, заяви експертът, добавяйки: „Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение, но големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват“. 

По неговите думи голям негатив за България е фактът, че 90% от капацитета на „Балкански поток“ е ангажиран с руски природен газ, което блокира входа за доставки от други дестинации.

„Освен това, България реализира един твърде скъп проект за своите възможности“, категоричен е експертът.

Казанджиев добави, че проектът икономически е неефективен за страната ни.

Според д-р Любомир Денчев, от друга страна, няма особени поводи за радост от реализирането на „Турски поток". Според него обаче съществува един безспорен успех – гарантирането на доставките на природен газ за България – и за битовите потребители, и за промишлеността.

„Като икономист ме притеснява това, че минимум за пет месеца ще загубим средствата, които „Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна“, допълва той.

По думите на Денчев, докато не се завърши втората тръба до Сърбия, България няма да получава количествата газ, които е получавала по транзитния маршрут от Украйна.

„По мои изчисления, през месеците до завършването на тръбата, България ще бъде лишена от приблизително 100 млн. лв.“, посочи Денчев.

Според него дори да се запълни пълният капацитет на втората тръба, приблизително 16 млрд. куб. м, като се премахнат 3 млрд. куб. м за България, страната ни вместо да получава транзитни такси за 16 млрд. куб. м, тя ще получава за 13 млрд. куб. м.

От друга страна, според лидера на АБВ Румен Петков, който гостува в bTV, „Балкански поток“ няма да бъде завършен до края на май тази година. По думите му страната ни е пропуснала възможността церемонията по откриването на „Турски поток“ да бъде проведена в България, а проектът да се казва „Южен поток“.

 „Това се случи благодарение на дуета Станишев – Борисов. Пропуснахме възможността България да е пряката точка на влизане на руски газ в Европа. Всички приказки, че ще спестим 70 млн. и ще спечелим 5% са нелепи, ние предупредихме, че тръбата няма да се изгради навреме“, посочи Петков.

Като причина за забавянето лидерът на АБВ изтъкна „обслужване на украински интереси“. По думите му страната ни губи 200 млн. лв. от преносни такси. Той добави, че „Балкански поток“ ще гарантира газовата сигурност на България.

„Защо ни трябваше да лъжем едновременно и Сърбия, и Унгария, и Русия, и Турция? Проблемът е, че с еднакъв ентусиазъм лъжем и Щатите, и Русия – нищо не се прави на точката между Гърция и Сърбия, където трябва да мине тръбата“, коментира още Петков.

Той добави, че по голяма част от трасето не се работи и не са положени тръбите за газовата връзка. Според него страната ни има само една машина за заваряване на тръби, така че на ден не могат да се изграждат повече от 2,5 км от трасето. Лидерът на АБВ каза още, че партията му настоява за отстраняване на ръководството на „Булгаргаз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
Посочените специалисти в статията говорят за руския газ като за зарзават, който не бива да остава на сергията след края на деня, за да не търпи реколтата загуби. Тръбата била икономически неефективна, нямало диверсификация и не можело всеки с варел на границата да налива в хъба газ. Критериите за подобни заключения вероятно се крият във възловото четмо на епоса - Енума Елиш. Или както се казва - докарват вода от Перник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 12
vzhekoff
преди 4 години
Стоенча алкохоликът се включи. Стоенчо, я разкажи пак как твърдеше, че никакви тръби нямало да има :) Думите ти не струват и 2 ст. Интересно сега като построиха ТП за какво ще ти плащат да лаеш :) Дончо като съкрати разходите ще ви изритат на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
От руския слугинаж като vzhekoff и Mavi Gъz, на разстояние една ръка не се боим. Нека да заповядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...как ли би изглеждал форума, ако всички сме в една стая? ...как ли ще коментира стоена постове на други ,ако знае , че е на ръка разстояние от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Тоя гьотвеерен не ти обяснява, че той говори от името на Газпром. Защото независимо дали транзитира газ или не "гиганта" е длъжен да ни заплаща по 90 милиона долара на година до 2030-та за Трансбалканския. За Турския ще вземаме повече, но 20 години я ни остават по 40 милиона лева годишно, я не. Останалото отива за изплащане на газопровода. Гьотвеерена също не ти казва, че в Унгария патока няма да я готов поне до края на 2022 година. До Словакия кога ще стига не се знае. Като цяло се потвърди прогнозата ми, че големите руски енергийни проекти са едни големи празни приказки за 100 000 000 000 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 13
Mistral11
преди 4 години
И ти как разбра ,че транзита през "старите" тръби е по скъп ? Ако имаш данни е хубаво да ги изнесеш или оставаш поредния *** с фейкове....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 11
vzhekoff
преди 4 години
Като икономист ме притеснява това, че минимум за пет месеца ще загубим средствата, които Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна, допълва той.Да те е б а у експерта :) И децата разбраха, че транзитът за Турция приключи, какво ще транзитираш по старите тръби ? Остава ти само транзитът за Сърбия, Македония, Гърция и Унгария, който през украинските тръби е много по-скъп и неефективен за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
пасъм
преди 4 години
"нищо не се прави на точката между Гърция и Сърбия, където трябва да мине тръбатаКаква е тази обща точка между Гърция и Сърбия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още