IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на финансите: Няма риск за валутния борд

Този режим ще бъде запазен до присъединяване на България към еврозоната и приемането на еврото

17:02 | 26.01.20 г. 40
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последните промени в Закона за БНБ не поставят под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото. Това се посочва в прессъобщение на Министерството на финансите (МФ).

Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между ЕЦБ и останалите държави от еврозоната. 

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ, уточняват от финансовото министерство.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм, допълват от МФ.

Промените се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната, обяснява Менда Стоянова пред в. Труд по повод на информация, че предложените промени могат да доведат до отклоняване от курса лев-евро. По думите й няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация.

Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това – курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз".Валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. е фиксиран в чл. 29 от Закона за Българска народна банка, който не е променян от 1999 г. насам. Записването на курса в закон е гаранция той да не се променя набързо и без съгласието на парламента.Това са фактите. Това че сте юрист не означава нищо. Само, като чуя юрист и лошо ми става от вашата гилдия. Само претенции, без покритие. Като сте юрист, защо не сте подготвен по темата? Ясно е показано, това КОЕТО ИМАМЕ СЕГА ПРИ ВАЛУТНИЯ БОРД СЕ ОБЛИЧА В ЗАКОНОВА РАМКА ЗА ДА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ АКО ИЗОБЩО ВЛЕЗЕМ В ЕРМ!!! АМАН ОТ ЮРИСТИ. ОТ 20 АДВОКАТА В СОФИЯ, АКО 1 ТИ СВЪРШИ РАБОТА, ИЛИ НЕ ТЕ ИЗЛЪЖЕ, ИЛИ ОТ НЕЗНАНИЕ +ЖЕЛАНИЕ ДА ТЕ ИЗЛЪЖЕ ЗА ПАРИ, ПАК ОПЛЕСКА ВСИЧКО ПАК ЩЕ Е ДОБРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 2
krasi000
преди 4 години
Те англичаните колко по-добре ще се развият след излизане от ЕС тепърва ще видим, иначе за културните различия си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
Да, може. Натискат се за да може да взимат кредити. Евтини кредити. Затова. Иначе ЕС е в процес на разпад. Няма как в един съюз да живеят богати и бедни, говорещи на N, на брой различни езици. За културите дори не споменавам и дума. Така стоят нещата. Англичаните затова излезнаха, за да могат да се развиват и да живеят по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 2
krasi000
преди 4 години
А някой може ли да обясни кротко, ясно и аргументирано защо толкова се натискаме (към днешна дата) да приемаме еврото и какви точно огромни ползи се очаква това да донесе на българската икономика и народ? С други думи допускаме ли, че може би статуквото на борд и фиксиран курс Е по-добре за България в средносрочен и дългосрочен план, имайки предвид състоянието на ЕС и Еврозоната в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
ЕС, няма интерес да срутва икономиката, и да девалвира валутата, ни. Целия процес, по приемане на еврото се контролира не от България, а от ЕС, и ЕЦБ. Най-важното обаче, е друго. Всички тези статии, писания, интервюта, от политици, журналисти, внушават, подчертавам внушават, че едва ли не, всичко е решено и България, ще влиза в чакални, механизми и т. н. Истината е една. Още нищо не е решено за България. Решение дали изобщо България ще влиза в ЕРМ2, чакалнята преди приемане на еврото НЯМА!!! Това че на нашите политици им се иска е друг въпрос. Решение за това дали България ще влиза в ЕРМ2, имат страните от ЕС, и ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ПОВЯРВАХМЕ ВИ, НЯМА РИСК ЗА ВАЛУТНИЯ БОРД. Само , че какво значи да променяте чл. 29 от ЗБНБ?!Какво гласи този член ?? ЕТО ГО И НЕГО: "Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 20 от 1999 г.) Официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.(2) Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз - еврото, официалният валутен курс на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така определеният курс се обнародва в "Държавен вестник" от БНБ "СПОРЕД КРИСИ ГЕОРГИЕВА при влизането в ERM II , което ще стане в началото на месец април тази година ЕЦБ ще ни наложи НОВ ИЛИ ЩЕ ЗАПАЗИ СТАРИЯ КУРС ЛЕВ /ЕВРО!!Преди Лагард ЕЦБ настояваше при изпълнение на тази процедура ДА СЕ ОСВОБОДИ ЛЕВА т.е. в началото на АПРИЛ Е ВЪЗМОЖНО ДА СМЕ С ПЛАВАЩ КУРС НА ЛЕВА. ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ НА КРИЗА СЕ БЪРЗА С ТАЗИ ПРОЦЕДУРА КОЯТО ЩЕ УСЛОЖНИ И БЕЗ ТОВА НАПРЕГНАТАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
В допълнение да предишния пост, искам да отбележа, че целия процес се контролира не от Тикви и Калинки, а от Европейския Съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Промените в закона за БНБ, се правят по искане на ЕЦБ, а не че някой бг политик е решил. Такава е процедурата, която е писана от ЕС, относно пътя, по който една държава, ще приема еврото. Това дава, свобода, при договорка да се смени, не че някой ще го сменя. Всичко се гледа индивидуално, за всяка една държава, и нвма кал някой насила да смени курса, само защото той иска. Не правете паралели с миналото, не е коректно. Курса, се коментира, едва след като влезем в ЕРМ 2.Самото влизане във валутния механизъм, може и ДА НЕ се случи. Не се заблуждавайте по приказките на нашите политици и статиите които се пишат по въпроса. За да не се заблуждавате четете нагласите и печата на чуждите медии по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 51 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между ЕЦБ и останалите държави от еврозоната. ------------------------------------------------------------------------------Ако няма промяна на борда, официалният курс трябва да остане 1.95 лв. за евро. Такова нещо не чета в този абзац! Многократно беше декларирано че на този курс ще влезем в Еврозоната, сега разбирам че ЕЦБ и останалите държави от Еврозоната ще определят какъв ще е курса. Което се е абсолютно пипане на борда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
https://***.mediapool.bg/drugi-darzhavi-shte-mogat-da-iskat-promyana-na-kursa-na-leva-news302708.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още