IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шеметният борсов обрат на Apple през 2019 г.

Компанията се насочваше към спад, но в крайна сметка успя да запише едно от най-добрите ралита в историята си

12:45 | 27.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Само преди година изглеждаше, че Apple се насочва към продължаващ спад. Главният изпълнителен директор сви прогнозата заради по-слабите продажби на iPhone, а анализаторите бяха притеснени и от забавянето на търсенето в Китай.

Но вместо спад, инвеститорите получиха едно от най-добрите годишни ралита в историята. Цената на акциите на технологичния гигант се увеличи повече от два пъти, добавяйки над 725 млрд. долара към стойността ѝ, повече от JPMorgan Chase & Co. и Exxon Mobil взети заедно, и много над общата стойност на Facebook, пише в свой анализ Financial Times.

Ръстът отчасти беше подновен заради очакването на нов модел iPhone, а инвеститорите искат повече, тъй като са нясно с цикличната природа на предишните ралита на компанията. Книжата на Apple завършиха търговията в петък на цена от 318,31 долара, а компанията вече е с пазарна стойност от близо 1,4 трлн. долара.

Apple, която ще отчете резултатите си в вторник, се очаква да пусне първите си телефони с 5G технология още тази есен. Потенциалът за по-бърза скорост на връзката накара анализаторите да прогнозират, че продажбите на iPhone ще нараснат за първи път от фискалната 2018 г. насам.

Ентусиазмът за бизнеса с iPhone беше засилен от нарастващите продажби на умни часовници, на безжичните слушалки AirPods и услуги като мобилните разплащания и музикалния стрийминг. Миналата година растежът на тези бизнеси помогна на Apple да компенсира 14-те процента спад на бизнеса с iPhone, който носи по-голямата част от приходите, и спада в Китай, вторият по важност пазар за компанията.

Силата на бизнеса на Apple отвъд iPhone подкрепи значително съотношението цена/печалба, което достигна най-високото си ниво от 2010 г.

Огромната оценка на Apple раздели инвеститорите. Някои акционери разпродадоха дяловете си, вярвайки, че iPhone се радва на вълна от ентусиазъм, която ще приключи с излизането на следващия телефон. Други добавиха към позициите си и твърдят, че нарастването на бизнеса с услуги на Apple означава, че растежът ще дойде от бизнес с по-високи маржове от тези на хардуерните продукти.

Акциите на компанията ще преживеят волатилни месеци, докато инвеститорите се колебаят дали Apple е софтуерна или хардуерна компания, която е оценена по-ниско.

Миналогодишният растеж на Apple помогна на американските акции да запишат най-доброто си годишно представяне от шест години насам. S&P 500 нарасна с 29 на сто, а технологичният индекс Nasdaq - с 35% след подобрена икономическа прогноза, свиване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и сключването на фаза едно от търговското споразумение на САЩ и Китай този месец. 

Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
"Шеметният борсов обрат на Apple през 2019 г. "1. Шефът има право2. Шефът винаги има право3. Ако Шефът няма право, виж точка 24. Шефът не спи - той си почива5. Шефът не яде - той се храни6. Шефът не пие - той дегустира7. Шефът не закъснява - той е възпрепятстван8. Шефът не излиза в работно време - той е повикан9. Шефът не закача секретарките - той ги обучава10. Шефът не чете вестници в работно време - той се информира11. При Шефа се влиза със собствените идеи, а се излиза с неговите12. Шефът не ти е роден баща, но може да ти такова майката, когато поиска13. Шефът и по бански си е шеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още