IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шеметният борсов обрат на Apple през 2019 г.

Компанията се насочваше към спад, но в крайна сметка успя да запише едно от най-добрите ралита в историята си

12:45 | 27.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Проблемът с идентичността на Apple отразява нейния преход от компания, която преди се опитваше да продава повече бройки iPhone, в такава, която залага на продажби на услуги и аксесоари. Миналата година Apple разшири портфолиото си от продукти за 900-те млн. собственици на iPhone по света, добавяйки телевизионна услуга и абонаментна за видео игри. Освен това пусна по-скъпи AirPods и кредитна карта.

Ръстът в цената на акциите на Apple се ускори, след като през октомври компанията отчете резултатите си за фискалната година. Въпреки че не разкри броя на абонатите на новите си услуги, тя отчете, че приходите от услуги са скочили със 17% до 46,29 млрд. долара за годината, която приключи през септември. През 2017 г. изпълнителният директор Тим Кук постави цел за удвояване на приходите от услуги до 50 млрд. долара до 2020 г.

AirPods помогнаха за насърчаване приходите на компанията от разрастващия се бизнес с носими устройства, който включва умни часовници, iPod и аксесоари. Приходите от тези продукти са скочили с 41% до 24,48 млрд. долара през фискалната година, а AirPods носят една четвърт от общата сума, сочат данни на Bernstein Research, която оценява, че приходите от продажбите на безжичните слушалки почти са се удвоили миналата година до 6 млрд. долара.

Джереми Браян, портфолио мениджър в Gradient Investment, коментира, че тези разрастващи се бизнеси са дали на инвеститорите увереност, че Apple може да се справи с бъдещите спадове на продажбите на iPhone.

Нарастването на оценката напомня за ръстовете от 2017 г. преди пускането на юбилейния iPhone. В рамките на годината цената на акциите скочи със 70 на сто, добавяйки около 300 млрд. долара към пазарната капитализация. По-голямата част от този ръст беше записана след пускането на устройството, а през есента на 2018 г. стойността на книжата пое надолу заради притесненията за слабите продажби на iPhone. Забавянето се случи след пускането на пазара на моделите iPhone XS и XR, които не бяха толкова популярни, колкото предшестващите модели, особено в Китай, където икономическият спад повлия на интереса.

Подобни корекции веднага след пускането на 5G смартфона на Apple са малко вероятни, защото въвеждането на 5G технологията не се очаква да започне активно до 2021 г., посочват анализатори. Това колкото са силни продажбите на iPhone ще повлияе на това как инвеститорите ще продължат да гледат на Apple, посочва Майк Бейли, директор проучвания в FBB Capital. Въпреки че компанията показва, че може да генерира ръст на продажбите от други категории, той твърди, че инвеститорите знаят, че Apple се нуждае от това бизнесът ѝ с iPhone да остане силен, за да запази базата от потребители, на които да продава AirPods и услуги. 

Още технологични новини вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
"Шеметният борсов обрат на Apple през 2019 г. "1. Шефът има право2. Шефът винаги има право3. Ако Шефът няма право, виж точка 24. Шефът не спи - той си почива5. Шефът не яде - той се храни6. Шефът не пие - той дегустира7. Шефът не закъснява - той е възпрепятстван8. Шефът не излиза в работно време - той е повикан9. Шефът не закача секретарките - той ги обучава10. Шефът не чете вестници в работно време - той се информира11. При Шефа се влиза със собствените идеи, а се излиза с неговите12. Шефът не ти е роден баща, но може да ти такова майката, когато поиска13. Шефът и по бански си е шеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още