IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балон ли е Tesla?

Реално това е Биткойн на колела, твърдят анализатори

11:10 | 07.02.20 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В последните дни едва ли ще сте много оригинални, ако кажете, че волатилните акции на Tesla са балон. На практика това е най-обсъжданата тема във всяка една група или мрежа, свързана с финансови пазари. И това изглежда съвсем нормално.

В края на краищата цената на акциите на Tesla скочи над 5 пъти от юни 2019 до февруари 2020 и натрупа около 130% само за около месец през 2020 година (до 4 февруари).

Подобно поведение все повече прилича на Биткойн манията през 2017 и “дот-ком” балона в края на миналото и началото на това хилядолетие. Но дали Тесла наистина е балон и дали достигна своя пик (поне засега)?

Бясното рали на Tesla

Акциите на Teslaсе изстреляха в космоса в последните дни, седмици и месеци. Ето само част от постиженията на акциите на производителя на автомобили, след като удари 4-годишно дъно от 177 долара на 3 юни 2019 (данните са до 4 февруари):

  • 444% ръст за 8 месеца

  • 130% ръст от началото на 2020

  • 40% за 5 работни дни

Подобно ценово движение няма как да не провокира дискусии за финансов балон.

Все пак трябва да споменем, че всички тези постижения бяха последвани от най-тежкия ден за акциите на Тесла, откакто компанията стана публична. На 5 февруари 2020 Тесла се срина с 23%, което едва ли бе сериозна изненада, на фона на бясното рали напоследък.

Пазарна капитализация

Тесла добави около 60 милиарда долара към пазарната си капитализация само за около седмица. Това е повече от стойността на компании като Micron, AMD, General Motors, Biogen и Charles Schwab.

Капитализацията на Tesla надхвърли тази на Oracle. Компания, която има нетен приход от 10 милиарда долара само за последната година. В същото време за цялата си история компанията на Илон Мъск има негативен нетен приход от 6,5 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

15
rate up comment 19 rate down comment 12
Mirilai-lai
преди 4 години
не балон, а ДИРИЖАБЪЛ .....а дирижаблите изгарят много ефектно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 21
lyusien
преди 4 години
Това че във форумите е пълно с неграмотници не е голям проблем Всеки може да пише каквото си иска Дори Император Но това че анализаторите пишат такива работи е дълбоко неразбираемо Акциите на дадена компания се оценяват не само на сегашното и състояние а и на бъдещето А бъдещето е на ел автомобили Но докато Тесла ги произвежда и постоянно увеличава производството си то Фолксваген Тойота Г М и Форд още не са започнали и само говорят за това След 5 години Тесла ще произвежда по над 2 милион ел автомобила на година а другите ще трябва да спират дизеловите и бензинови автомобили Цените на акциите на Тесла ще достигнат 1000 долара до края на годината а след 5 години ще бъдат 5000 на акция въпреки неверниците и неграмотните анализатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
значи това рали е основно не за печелена на пари а да изкарат от джобовете играчите на късо с/у тесла . някъде зачетох за общи загуби от няколко милиарда на такива играчи ... :))) ... факт , на най-високата цена почти няма продажби , засега , и цената е паднала за ден 20% ... но са изкарали от джобовете спекулантите ... :))) ... нека пак играят накъсо ... и другата причина в предишният ми пост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 1
kane
преди 4 години
..балон е я!..някои се хванаха за балона и си осигуриха старините...за съжаление не бях от тях, въпреки прозренията ми по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
" И бедни и богати са щастливи! "Мда ве, както се вижда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
един техн.въпрос към търговците на акции ... притежанието на акции на тесла отваря ли вратичка за повече информация относно търговските потоци и движението на парични средства , суровини , дистрибуция и сервизна информация от кухнята . повече от официалната информация . предполагам държателите на няколко десетки или стотици или хиляди акции едва ли имат , но държателите на няколко милиона имат ли този достъп ? ако да , не би трябвало да се учудваме за тези цени ... :))) ... значи има конфиденциална информация , която не искат да споделят с всеки притежател , точно в този момент от развитието си ... щото основните държатели на акции , там около 60% + мъск около 20% не продават откакто са ги регистрирали на цена около $100 , само докупуват помалко ...благодаря предварително !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 9
Hahoto
преди 4 години
Спекулантите прибраха пачките на 1000 долара, сега вече остават вярващите в Марс! И бедни и богати са щастливи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 18
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ти няма да ходиш на Марс, най-много до Магадан на поклонение, ама не се притеснявай, пейзажът е сходен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
ооо импе , оня ден се сетих за теб . зачетох едно ново изследване , фотоволтачини панели дето генерират ток и през нощта ... хаха яко , а ? вярно не от светлина , но идеята и реализацията е резачка , нали ? ще споделя с теб принципът на работа друг път ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 23
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Мошеник и наркоманец? Само да ти напомня, че този човек създаде и промени цели индустрии.Пей Пал. Дали печели? Спейс Екс, Солар сити са отдавна печеливши. Хайпърлууп се строи. И Тесла ще излезе на постоянна печалба. Тесла промени най-голямата индустрия в света. Дали акциите да надценени, да, може би. Но това не я прави балон. Просто това е бъдещето, а Илън Мъск е ценност за цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още