Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ливъриджът започва да притеснява Фед

Според управителя Джером Пауъл повишеното ниво на корпоративния дълг е „истински проблем“ и може да послужи като „усилвател“ на всяко забавяне

0
 
7
 
4
преди 7 месеца
А какво да кажем за Европа тогава - щом в САЩ лихвите били "ниски"?

Впрочем това зависи от вида на самия дълг: дали става дума за бамково кредитиране - или за облизвации. Във втория случай - къде е проблемът? Облизвационната емисия си има точно определена лихва, която не се променя до матуритетът. Щом емитентът си плаща лихвата (особено ако емисията е дългосрочна) къде е проблемът? Дълговете на повечето компании са добре диверсифицирани във времето - т.е. падежите не са струпани в кратък период. Когато инвестирате - следете за това. Аз изчислявам по прост и лесен начин: разделям дългът на годишната печалба и така разбирам за колко години компанията може да се разплати с кредиторчетата си. Гледам тия години да не са над 3-4, освен ако не става дума за супер стратегическа компания.
Тук не трябва да се правят механически сравнения с държавите и техния дълг. Очевидно е защо: една държава няма как да спре определени плащания - за издръжка на държавни служители, за пенсии, за здравеопазване - трудно е да спре дори ръстът на някои от тях например на пенсиите в Европа, докато населението застарява. Държавата няма как в краен случай да продаде активи.
Частната компания обаче - ако иска да си нулира дълговете - просто няма да плаща дивидент някоя и друга година и ще се разплати.
0
 
27
 
3
red6 до: pioner
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ама га едоха кифтетата, ни риваха, а? То с ниските лихви и със QE било яко, или поне докато не дойде сметката от бара...

Няма да стане идеята ти или поне не и лесно (без бой). Щото закоравелите капиталисти са точно като тежките комунисти - имат същият страх. Това, в което проповядват да почне да важи и за тях. Комунистите - всички да станат равни, а капиталистите - пазарът сам да се намеси (саморегулира) и да реши всичко :)
1
 
28
 
2
julian12 до: pioner
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Създадоха франкенщайн, сега се чудят как да го убият.
2
 
28
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ако просто си вдигнете лихвения процент и оставите невидимата ръка на пазара да си свърши работата няма да има от какво да се притеснявате.