IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Доверие“ вече с пълен контрол над Moldindconbank

Нещо повече, сегашният изпълнителен директор Виктор Чиботару остава в управлението, тоест има приемственост

11:00 | 12.02.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
„Доверие“ вече с пълен контрол над Moldindconbank

„Доверие Инвест“ ЕАД вече има пълен контрол над Moldindconbank, след като със свое решение от 10 февруари 2020 г. Молдовската централна банка е решила единодушно да преустанови надзорния режим, осъществяван над BC „Moldindconbank” S.A, съобщи „Доверие обединен холдинг“ АД. Дружеството е собственик на „Доверие инвест“ ЕАД.

Одобрен е Управителнен съвет на BC „Moldindconbank” S.A. с членове Николай Борисов Борисов – председател; Victor Cibotaru – първи зам. – председател и Пенка Петкова Кратунова – зам. –председател.

Важното е, че сегашният изпълнителен директор Виктор Чиботару остава в управлението, като така се осигурява приемственост. Досега той беше председател на Управителния съвет на молдовската банка. Чиботару е молдовски гражданин. Завършил е висшето си образование в Държавния университет на Молдова, специалност „Икономика“. Той е експерт с повече от 30 години опит във финансовия и банков сектор на Република Молдова. Заемал е различни ръководни позиции в B.C. Moldindconbank S.A., като в периода от 2016 г. до настоящия момент е бил последователно заместник-председател, първи заместник-председател и председател на Управителния съвет на банката. От 2006 до 2009 г. е бил първи заместник-гуверньор на Националната банка на Молдова. Заемал е множество ръководни позиции в дружества от частния сектор и в държавни учреждения, включително Министерство на финансите на Република Молдова.

Николай Борисов е завършил висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство в България, специалност „Финанси“. Владее български език (майчин), английски, руски и румънски езици. Притежава богат професионален опит като изпълнителен директор и прокурист на „БАНКА ДСК“ ЕАД, член на Надзорния съвет на „ДСК Лизинг“ АД, председател и член на Управителния съвет на „ПОК ДСК Родина“ АД, председател и член на Съвета на директорите на „Централен депозитар“ АД. През последните години се занимава с консултантска дейност в сектор банки и финанси.

Пенка Кратунова е завършила е висшето си образование в Икономически университет – Варна със специалност „Икономист по промишлеността“. Владее български (майчин), английски и руски езици. Притежава богат професионален опит като член на управителния съвет на Българска народна банка, член и председател на съвета на директорите на „Централен депозитар“ АД, прокурист на „ТИ БИ АЙ Банк“ ЕАД, директор продажби и клонова мрежа на „УниКредит Булбанк“ АД, както и регионален директор за София на „Хебросбанк“ АД и „Ейч Ви Би Банк Биохим“ АД.

В началото на декември 2019 г. надзорният съвет на BC „Moldindconbank” S.A. бе обновен, като  пет нови лица влязоха в него и замениха старите членове. Новите лица са гласувани от „Доверие – Инвест“ ЕАД.  Четири от новите надзорници са предложения на основния акционер, а петият е предложение на миноритарните акционериДъщерното „Доверие инвест“ ЕАД притежава 77,62% от молдовската банка. Досега не я включваше в консолидираните си отчети, защото нямаше контрол над управлението. Сега обаче това се промени и предстои да видим в кой отчет ще бъде включен резултата на банката. Дали в отчета, който предстои да се оповести до края на февруари (и ще касае периода до 31 декември 2019 г). или в този, който трябва да се обяви до края на май 2020 (и ще касае първото тримесечие на 2020 г.).

Основните акционери в „Доверие обединен холдинг“ АД са „Софарма“ АД с дял от 24,98% и „Телекомплект“ АД с 8,92% към 31 декември 2019 г.

Акциите на „Доверие обединен холдинг“ АД поскъпват с 222% в последните 12 месеца до 5,9 лв. за акция и 110,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Супер! Да си пожелаем подобаваща оценка на холдинга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
itest
преди 4 години
Пенка Петкова Кратунова - no comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още