IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в надзорниците на придобитата от „Доверие“ молдовска банка

Засега управляващите остават без промяна, като мандата им е до 20 януари 2020 г.

15:31 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Доверие обединен холдинг&ldquo; АД</em></p>

Снимка: „Доверие обединен холдинг“ АД

Националната банка на Молдова е назначила нови пет лица в надзорния съвет на Moldindconbank и е освободила четири лица, съобщава молдовският сайт agora.md.

В същото време управителният съвет остава без промяна, като мандатът му е до 20 януари 2020 г., гласи новината от вчера сутринта.

*Основният акционер „Доверие обединен холдинг“ АД, чрез дъщерното „Доверие – Инвест“ ЕАД обяви, че четири от новите надзорници са негови предложения, а петият е предложение на миноритарните акционери. Всичките пет са одобрени от мажоритарния акционер.

Видно от новоназначените членове на Надзорния съвет има само един българин. Това е Николай Николов. Записано е, че той има разнообразен опит в областта на бизнес консултирането и инвестиционната дейност, както и в областта на информационните технологии и енергийния сектор. Николай Николов е натрупал над 18 години опит в управлението на няколко компании в България.

Друг член е Николаос Барлагианис (Гърция), който има богат опит в управлението на големи компании. Този опит включва както текущото и стратегическото управление на компаниите, така и управлението на процесите на преструктуриране, придобивания, сливания, издаване на ценни книжа.

В Надзора влиза и Ана Спино (Молдова), която е доктор по икономически науки и университетски преподавател в Свободния международен университет в Молдова. Анна Спино има над 20 години опит в академичната област. Тя е представителя на миноритарните акционери.

Тамджид Хосайн Басуния (Обединеното кралство) през последните 10 години е член на Съвета в банки в Руската федерация. Той има около 38-годишен опит в областта на одита, като е част от екипа на една от най-големите реномирани одиторски фирми в света - PricewaterhouseCoopers.

Жан-Мари Жерар (Франция) има докторска степен по икономика със значителен опит във финансово-банковия сектор и свързаните с него области. През последните 10 години той е член на борда на няколко дружества във финансовия сектор, включително големи банки в европейското пространство (Франция, Словения).

Освободените четири лица от Надзорния съвет са Гедриус Степонкус, Сорин Андрей, Анна Джорджиу и Елена Пунга.

Както „Доверие обединен холдинг“ АД обяви в отчета си за деветмесечието на 2019 г., все още няма контрол над Moldindconbank. Това вероятно остава в сила и след вчерашните назначения на Националната банка на Молдова, защото управлението е в ръцете на Управителния съвет, който остава без промяна.

*Статията е обновена на 4 декември 2019 г. с информацията от "Доверие обединен холдинг" АД.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още