IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Доверие“ продължава да няма контрол над придобитата банка в Молдова

Холдингът излиза на консолидирана печалба от 3,73 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г., спрямо загуба от 1,06 млн. лв. за същия период на миналата година

13:55 | 20.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
„Доверие“ продължава да няма контрол над придобитата банка в Молдова

„Доверие обединен холдинг“ продължава да няма контрол над придобитата през март 2019 г. молдовска банка „Moldindconbank” S.A.

„Към настоящия момент банката се намира под особен режим на ранна интервенция от страна на Националната банка на Молдова. Този режим се характеризира с постоянен надзор над решенията на органите на Молдиндконбанк и управление от назначени от НБМ надзорен и управителен съвет. Холдингът е започнал да упражнява правомощията си относно назначаване на нови органи на банката, но към настоящия момент сложната процедура по назначаване на органи не е приключила. По критерия за упражняване на правомощията на инвеститора в предприятието, все още контрол няма. Холдингът не разполага с права, които да му позволяват да ръководи определени дейности в предприятието“ пише в междинния доклад за дейността.

„Ръководството на холдинга е в напреднала фаза на осъществяване на ефективен контрол върху Молдиндконбанк, но сложността на законодателните процедури и специфичната обстановка на конкретния пазар изискват внимателен и последователен подход при осъществяване на активностите на холдинга“, се казва още в документа.

Дъщерното „Доверие инвест“ ЕАД притежава 77,62% от молдовската банка.

Вложението в банката е съществено за холдинга, защото става дума за 92,75 млн. лв. при общи активи на холдинга от 306 млн. лв. към 30 септември 2019 г. Активите и дълговете на холдинга се увеличават рязко от началото на 2019 г., когато са били 197,3 млн. лв., именно поради придобиването на банката.

От доклада не става ясно дали ръководството на „Доверие обединен холдинг“ АД е знаело, че няма да влезе в управлението на молдовската банка 8 месеца след покупката й.

Хубавото е, че холдингът излиза на консолидирана печалба от 3,73 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г., спрямо загуба от 1,06 млн. лв. за същия период на миналата година.

Случайно или не добрият отчет идва в момент, когато дружеството се бори за кредит от Международната инвестиционна банка за 39,1 млн. лв. Въпросният кредит ще бъде подложен на гласуване от акционерите на 17 декември 2019 г.

Консолидираните продажби се увеличават с  13% на годишна база до 120 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г.

Основните приходи са в търговията на дребно (веригата „Мосю Бриколаж“) за 76,6 млн. лв., както и в здравноосигурителните фондове с 11,9 млн. лв. Винопроизводството е с 1,9 млн. лв. основно в „Новоселска Гъмза“ АД, битовата химия („Доверие – Грижа“ ЕАД с търговска марка Изи“) е с 1,6 млн. лв.

Акциите на „Доверие обединен холдинг“ АД поскъпват с 89% в последните 12 месеца до 2,98 лв. за акция и 55,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Основните акционери са „Софарма“ АД с 32,94% и „Телекомплект“ АД с 8,92%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още