IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Софарма“ предлага шестмесечен дивидент и откри склад в Молдова

Продажбите през октомври нарастват с 40% на годишна база, с което приходите за десетте месеца се увеличават с 6%

16:35 | 15.11.19 г.
<p>
	Централата на Софарма и Доверие обединен холдинг в София Снимка: Софарма АД</p>

Централата на Софарма и Доверие обединен холдинг в София Снимка: Софарма АД

„Софарма“ АД свиква извънредно общо събрание за гласуване на шестмесечен дивидент за 2019 г. от 0,05 лв. на акция, съобщава компанията чрез „БФБ“ АД. Събранието е свикано за 13 декември 2019 г. в централата на дружеството в София. Това прави общо 6,74 млн. лв.

Компанията не изплати дивидент по-рано през годината. Това беше обяснено с натоварените инвестиционни възможности и нуждата от стабилност. Тогава „Софарма“ АД кредитира „Доверие обединен холдинг“ АД за покупката на банка в Молдова, включително с 67,9 млн. лв. при лихва 3%, както и друг кредит за 17,9 млн. лв. при лихва 3,5%.

Ситуацията, обаче, вече е променена. От една страна, продажбите на „Софарма“ АД отчитат ръст с 40% на годишна база през октомври 2019 г., с което повишението за първите 10 месеца на годината възлиза на 6%. Заслугите са на износа, който расте с 48% през октомври и с 13% от началото на годината.

От друга страна, „Доверие обединен холдинг“ АД си уговори кредит от 39,1 млн. лв. или 20 млн. евро от МЕЖДУНАРОДНА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (INTERNATIONAL INVESTMENT BANK) при лихва от тримесечен Euribor + 2,2%, но не по-малко от 2,2%. Срокът на кредита ще е 7 годишен с очакван срок на сключване декември 2019 г. Въпросният кредит ще се гласува от акционерите на 17 декември 2019 г.

Отделно “Софарма“ АД реализира печалба от 33,5 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. при ръст от 21% на годишна база. Това е 5 пъти повече от планирания дивидент от 0,05 лв. на акция.

„Софарма“ АД междувременно започва да прави синергия в Молдова и след като контролираното от компанията „Доверие обединен холдинг“ АД придоби банка там, на 12 ноември 2019 г. „Софарма“ АД откри скалд на едро и административен корпус в гр. Кишинев с площ над 5 000 кв. м. Складът ще осигури 75 нови работни места и ще обслужва дейността по дистрибуция на фармацевтични продукти и други продукти, свързани със здравето на „Софарма“ АД в Молдова.

Следвайки намеренията си за разрастване на дейността на компанията в Молдова, на 13 ноември „Софарма“ АД приключи и сделката по изкупуването на 29% от капитала на РАП Фарма Интернешънъл. С това делът на компанията в дружеството достига 80%. В РАП Фарма Интернешънъл е назначен и нов изпълнителен директор - Виктор Томша, който е с икономическо образование и професионален опит в големи европейски компании.

Акциите на „Софарма“ АД поевтиняват с 8,82% в последните 12 месеца до 3,41 лв. за акция и 460 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още