IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И двата най-големи купувача на „Газпром“ вече са от Западна Европа

Германия остава водещият потребител на руски газ, въпреки че доставките за страната намаляват с почти 9%

08:30 | 17.02.20 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Италия измести Турция като втория по големина купувач на природен газ от „Газпром“, съобщи руската компания.

Най-голям купувач остава Германия, въпреки че доставките намаляват с почти 9% става ясно от годишния отчет на доставчика.

Турция, която досега беше вторият най-голям потребител на руски газ, пада до трета позиция, съобщава Bloomberg.

Износът на „Газпром“ за Западна Европа намалява с 9,3% до 147,4 млрд. куб. м. Меката зима, както и конкурентните доставки на втечнен природен газ – алтернатива, зад която активно застава администрацията на президента Доналд Тръмп, също ограничиха доставките.

Понижението става факт на фона и на продължаващия натиск от страна на САЩ върху завършването на проекта „Северен поток 2“, който свързва директно Русия с Германия.

В събота американският енергиен министър Дан Бруйет заяви, че Русия няма да може да завърши сама строителството на газопровода. „Заплашва ги много дълго забавяне, тъй като Русия не притежава съответните технологии“, заяви Бруйет.

Газопроводът, който ще доставя до 55 млрд. куб. м природен газ годишно от Сибир, стана основен фокус на нова порция геополитическо напрежение. Администрацията на Тръмп обвинява Берлин, че дава „милиарди“ на Москва за газ, а в същото време се ползва от протекциите на САЩ.

Санкциите, които Вашингтон наложи в опит да осуети проекта, накараха швейцарската компания Allseas Group SA, която полага тръбите на морската част на газопровода в Балтийско море, да прекрати работа. Това доведе до съмнения в завършването на тръбопровода, въпреки че според съобщения в медиите Русия вече е изпратила свой кораб, който да продължи работната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Това, че пускаш линкове със съмнително съдържание, не означава че са факти или данни!Няма как САЩ с техният малък износ на газ към Европа да са в позицията на война с ГъзПром! И във всеки бизнес има фалити, дори и най-печелившите! Това, че една или няколко компании фалират, не означава, че фалира цялата индустрия! Точно това е хубавото да има конкуренция! И голямата разлика между САЩ и Русия. Ако ГъзПром го закъса, закъсва го цялата държава. Ако Енрон фалира, го закъсват кредиторите му, а САЩ просто се изкашля!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Това е форум и се изказват мнения, подкрепени с факти и коментари. Емоциите си ги остави за жена си( ако въобще имаш такава, в което се съмнявам ). Общите приказки са за кибиците, какъвто май се оказваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Петолъчковите мишлета пак весело църкат, обнадеждени от факта, че края на месеца наближава и скоро лъскави копейки ще задрънкат по джобовете.Горките мишки, съжалявам ги. Не са си подали носовете някъде по белия свят, а в Расия не са стъпвали сигурно от времето на Горбачов.Църкат тук за шепа копейки...вместо да се хванат и да постигнат нещо в тоя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Изпращам ти линк, който ще ти отговори на доста въпроси. https://***.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89/a-51940276
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Херо Мустафа обеща да поправи тази несправедливост и резултатът скоро ще е на лице.Хааахаха... На кого да се уповава един Сюлейман, ако не брата си по вяра... (не съм объркал половете - и Херо е толкова жена, колкото ти - мъж. Американската администрация този път правилно прецени посланика си - без ярки полови белези, от правилния етнос и с правилното име). Важното е, че тя няма и идея накъде нейните сънародници гледаха с надежда за помощ и подкрепа през последния повече от половин век...За никого отдавна не е тайна, че твоята русофобия се основава на етно-реваншистки мотиви и зад християнския ник мимикрира ре зан пищов... ;)Нема лошо - нетът е на всички. По-важно е да се дефинираме по принадлежност и да знаеме кой-кой е, за да го четеме правилно ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Казах го по- общо. Не ми се пише особено и не ми се влиза по-големи детайли., защото водят до по- детайли и обяснения от своя страна. Благодаря за поясненията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Мишкуняк, поради естеството на работа поддържам руския си с час разходка из руските сайтове. Избрал съм темата за нефт и газ, защото е по-неутрална. И понеже съм наясно с цялата прогнила схема(на руски се казва по кумовски) си позволявам компетентни коментари. А ти и останалите мишкуняци от русофилската пасмина, можете спокойно да огласяте с воплите си българския ефир, колко важен за света е кремълския сатрап. Като въздуха и слънцето, за всяко живо същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Никой не оспорва фалта че при нивото на заплащане в русия, тя може да продава на сравнително ниски цени. Факт е обаче, че поради монополното си положения тя продава на България на най-високите цени в България. Херо Мустафа обеща да поправи тази несправедливост и резултатът скоро ще е на лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Псолютно! С една корекция - американо-саудитската завера удари цените на нефта, които се сринаха за един квартал. СА е нефтен, а не газов играч. Цените на газа, като релевантни, просто ги последваха.Путин на няколко пъти обясняваше, че Русия е прекалено голяма и интегрирана в световната исономика, за да се играе грубо срещу нея - ударите срещу руската икономика водят до неизбежни огледални щети и за удрящия. Всичко това се доказа и на практика, същото с още по-голяма сила и с Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Фактите са, че никой не може да достави и продава на толкова ниски цени, колкото може да продава Русия. Това е най- общо казано, защото темата е много обширна и не ми се пише и обяснява, който иска може да си намери инфо. Американският газ, добиван, чрез фракинг е с висока себестойност и дори при сегашните цени го продава на загуба. Повече по темата тукhttps://***.oklahomaminerals.com/us-russia-gas-war/Повечето им компании са сериозно затруднени финансово и са изправени пред банкрут. Повече по темата тукhttps://***.desmogblog.com/2019/12/20/fracking-oil-gas-bankruptcies-cleanup-costs-regulatorsОще по-лошо бе положението на американските компании при големия спад на цените през 2014 г. Тогава американците натискайки Саудитска Арабия ( която е държава прокси на Щатите и ако не са те Иран отдавна да е приключил с нея) намалиха цената на газта драстично. Целта бе да се намалят приходите евентуално на Русия. Това, което получиха обаче бяха масови фалити на фракинг компаниите в Щатите. Повече по темата тук.https://***.cnbc.com/2014/11/27/will-opec-bankrupt-us-shale-producers.htmlНикой не може да бие Руснаците по количества и себестойност на продукцият. И е хубаво след като се осъзнае този факт на типично икономически проблеми да не се вземат политически мотивирани решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още