IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската EnBW може да продаде дела си в австрийската EVN срещу 870 млн. евро

По непотвърдена информация ръководството на EnBW може да одобри сделката до края на седмицата

14:26 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Германската енергийнна компания EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG е близо до продажбата на своя дял в австрийското дружество EVN AG на компания за комунални услуги, собственост на град Виена, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от източници, запознати с темата. 

Според източниците EnBW обсъжда сделката на заседание на надзорния си съвет днес и смята да я подпише тази седмица. Виенската Wiener Stadtwerke GmbH може да плати повече от 870 млн. евро (971 млн. долара) за въпросния дял, което е премия от над 10% от цената на акциите на EVN в края на сесията от вторник.

Книжата на EVN поскъпнаха със 7,1% на борсата във Виена, бележейки най-големия ръст от 2010 г. насам.

Изкупуването на дела на EnBW от Wiener Stadtwerke, който в края на миналата година възлизаше на 28%, би направило Виена вторият по големина акционер във EVN след провинция Долна Австрия, която притежава 51% от дружеството.

Разговорите продължават и все още могат да бъдат забавени или да се разпаднат, споделят още източниците.

EnBW, която за първи път купи дял в EVN през 2002 г., беше сред международните компании за комунални услуги като RWE AG и Electricite de France SA, които се опитваха да инвестират в австрийската индустрия в началото на века. Германската компания от години безуспешно се опитва да продаде дела си.

Говорителите на EnBW и Wiener Stadtwerke отказват коментар за момента.

Говорителят на EVN Щефан Цак заяви, че компанията не коментира слухове и въпроси, свързани с акционерите ѝ.

Град Виена е определян като „бял рицар“ от ръководители на EVN и политиците от провинция Долна Австрия. Конституцията на Австрия изисква комуналните услуги да бъдат 51% държавна собственост. Най-голямата компания за комунални услуги в страната е Verbund AG, която е собственост на федералното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още