IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчаяно търсене на ликвидност срути SOFIX с 9,33% до 480,5 пункта

Инвеститорите не гледат дивидентна доходност или отчети, а се опитват да приберат кеш

14:45 | 09.03.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Отчаяното търсене на ликвидност срути SOFIX с 9,33% до 480,50 пункта към 13:50 ч. днес.

Инвеститорите не гледат дивидентна доходност или отчети, а се опитват да приберат кеш. Възможно е някои да са принудени поради факта, че имат репо-сделки или други задължения.

Не може да се отрече обаче фактът, че при реализиране на лоши сценарии някои компании ще бъдат изключително затруднени. Инвеститорите трябва да преценят и дали днес има "промоции", тоест акции, които са подходящи за покупка.

Видно от значителния оборот на БФБ от 2,2 млн. лв, има и доста купувачи. 2,2 млн. лв не е много, но днес оборотът е чист, без големи единични сделки, които да го формират. Тоест, може да се предположи, че това са сделки между активни инвеститори. Едните искат да осребрят книжата на каквато и да е цена, но други с около 2,2 млн. лв са се възползвали. Това става на фона на ниските лихви по депозитите в банките, пониженията на Фед и добрата диведнтна доходност на някои компании. 

Лошата новина при някои позиции е, че търсенето съвсем изчезна и има само по 2-3 оферти "купува", след което следва нула на инвеститорските екрани. Това показва, че основните акционери явно не държат на цената на компаниите и ги търгуват само спекуланти. 

Има компании, които имат гръбнак от купувачи и там оборотът е висок, което само по-себе си е показателно, но трябва да се отчете в комбинация с цената на акциите. Някои останаха с по-малък спад при голям оборот.

Най-голям оборот от сутринта до 13:50 ч. има при "Химимпорт" АД в размер на 538 хил. лв., на второ място беше "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ с 266 хил. лв., "Спиди" АД със 137 хил лв., "Софарма" АД с 87 хил. лв., "М+С Хидравлик" АД с 85 хил. лв., "Индустриален холдинг България" АД с 84 хил. лв. На седмо място беше "Адванс Терафонд" АДИСЦ със спад от 80 хил. лв., "Стара планина холд" АД на осмо с 69 хил. лв., ХЕС на девето с 69 хил. лв. и "Доверие обединен холдинг" АД на десето с 63 хил. лв.

Всички компании от индекса BGBX40 отчетоха спад, като най-голям беше той при "Доверие обединен холдинг“ АД с 18% до 4,2 лв. при "Химимпорт" АД със 17,7% до 1,14 лв., при ЦКБ АД с 16% до 1,1 лв., при "Неохим" АД с 16% до 22 лв. и при ПИБ АД с 15,22% до 2,34 лв.

Най-слабо от 40-те ликвидни акции поевтиняха книжата на "Юрий Гагарин" АД с 0,69% до 7,2 лв. (те обаче са със значителен спад в последните години), също "Софарма имоти" АД с минус 0,78% до 6,4 лв., "Холдинг Варна" АД с минус 2,22% до 35,2 лв., ХЕС с минус 2,56% до 3,8 лв. и на пето място с минус 2,7% до 1,08 лв. е "Елана Агрокредит" АД.

Броят сделки беше най-голям при "Химимпорт" - 296, следвано от "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ със 70 и "Софарма" с 68.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
-Като сте ( ОБРАТНОТО НА ОСТРИ) - ГУБЕТЕ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Спомням си, преди време, споделих прогноза, че кризата ще настъпи края на 2019-началото на 2020. И не бях единствен. Ясно беше, идва.ТРЕПЕРЕТЕ. ГУБЕТЕ! ПАДА ВИ СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
Setver
преди 4 години
За БГ реалността си е направо огромен оборот. И как няма да е, когато обикновено оборота е 20 - 50 хил. лв., това само за обикновения борсов оборот, без договорените сделки и други машинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Много_голям_инвестит
преди 4 години
3 млн ако е голям оборот не знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
mnz
преди 4 години
Оборотът си е оборот, по-добре ли беше като крепяхме и седяхме? Сега поне има търговия, без търговия няма печалба, щото няма оборот. Верно, не е приятно за продаващите, но поне кешират и получават пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Голям оборот + голяма разпродажба = Пикът са Sofix е отминал вече и от тук пътят е само надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
Repoman
преди 4 години
Абе поне оборота си го бива, до сега почти 3 млн.лв. и то от реална търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още